Töltött muffin fánk.

  • 2021.02.13.
  • 7


Itt a farsang, áll a bál..... na, jó a báli szezont idén a vírus miatt ki kell hogy hagyjuk, de a fánksütésnek továbbra sincs semmi akadálya. Többféle fánkot sütöttem már, és mondhatom hogy mindegyik a kedvencem lett..... készüljön az éppen kelt vagy égetett tésztával, de a sütőporos a leggyorsabban elkészíthető. (fánkreceptek erre a linkre kattintva olvashatóak) Most pl. a kelt tésztát mogyorókrémmel töltöttem meg, majd a sütőben sütöttem készre a fánkokat. A tésztája könnyű, melyhez jól illik a mogyorókrém, de ízlés szerint egy keményebb lekvárral is megtölthetjük. A tészta megtöltése, és formázása kicsivel több időt vesz igénybe mintha csak olajban sütnénk ki, de a végeredmény olyan finom, hogy kárpótol minden ráfordított percért.Hozzávalók 20 db muffin fánkhoz:30 dkg liszt (Nagyi titka)1,5 dl tej1,5 dkg élesztő (friss)1 tojás (közepes)csipet só1,5 ek porcukor1 cs vaníliás cukor5 dkg vajízlés szerint mogyorókrém vagy keményebb lekvár a töltéshez1 kisebb tojás a lekenéshezA tejet langyosítsuk meg egy teáskanál cukorral, majd morzsoljuk bele az élesztőt, és pár perc alatt, futtassuk fel.A lisztet keverjük össze a sóval. A vajat olvasszuk fel, és hűtsük vissza.A keverőtálba üssük bele a tojást, adjuk hozzá az olvasztott vajat, a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd keverjük össze.
Ezután öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt, szitáljuk hozzá a lisztet, majd dagasszuk meg a tésztát.A kelesztőtálat szórjuk meg liszttel, majd helyezzük bele a megdagasztott tésztát, és langyos helyen kelesszük egy óra alatt a duplájára.Amikor a tészta megkelt, borítsuk ki lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki fél centi vastagra, és szaggassuk ki kb. 10 cm-es pogácsaszaggatóval. A leeső részeket gyúrjuk össze, nyújtsuk ki, és szintén szaggassuk ki. (Én egy 10 cm átmérőjű bögrével szaggattam ki.)
A kiszaggatott tésztakorongok közepére tegyünk egy kisebb kanál mogyorókrémet, majd jó erősen csípjük össze, és formázzuk meg a tésztát, nehogy sütés közben kifolyjon a töltelék.Ezután helyezzük szilikonos vagy papír muffin formába a megtöltött tésztát, majd tegyük egy gáztepsire egymás mellé, takarjuk le konyharuhával, és szobahőmérsékleten kelesszük 30 percig.Az újrakelesztett tészta tetejét kenjük le felvert tojással, mielőtt betennénk a sütőbe.Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 15-20 perc alatt készre. (Én légkeverésnél 170 fokon, 15 percig sütöttem.)A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsin hűlni, majd helyezzük rácsra és hűtsük ki teljesen.Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd úgy kínáljuk. Én mogyorókrémmel töltöttem meg, de ízlés szerint keményebb állagú lekvárral is megtölthetjük a tésztát.