Rozskovászos kenyér.

  • 2020.11.12.
  • 4


Nagyon ritkán sütök kenyeret, de amikor Hajni rozsos kenyerét megláttam, rögtön el is döntöttem, hogy megsütöm. Mivel nem vagyok nagy kenyérsütő, így számomra az ilyen egyszerűbb receptek könnyen megvalósíthatóak.... kovásszal pl. most sütöttem először, és ez annak is köszönhető, hogy a kovász elkészítése roppant egyszerű. A sütőből kivett kenyér finom illata lengte be az egész konyhát, és én alig vártam hogy kihűljön, és megtudjam kóstolni. Most sem, mint eddig még soha, nem kellett csalódnom Hajni receptjében mert a kenyér nagyon finom. Kívül jó ropogós (én éppen így szeretem ????) a belseje pedig finom puha... A formájának köszönhetően pedig szendvics készítésére a legalkalmasabb. Hozzávalók a rozsos kovászhoz:10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt (Nagyi titka)10 dkg búza finomliszt (Nagyi titka)3 gramm szárított élesztő 2 dl víz Egy tálba keverjük össze a kétféle lisztet és a szárított élesztőt, majd adjuk hozzá a vizet, és szintén keverjük össze. (Én langyos vízzel kevertem össze.)Ezután takarjuk le a tálat egy konyharuhával, és pihentessük a kovászt kb. 24 órát. (Én a sütést megelőző délután kevertem össze, majd másnap délelőtt használtam fel.)
Hozzávalók a kenyérhez:az előző nap elkészített kovász40 dkg búza finomliszt (Nagyi titka)3 gramm szárított élesztő1 ek búzasikér (el is hagyható) 3 kk só4 ek étolaj2 dl vízA lisztet keverjük össze a sóval és a szárított élesztővel, majd adjuk hozzá a kovászhoz.Ezután adjuk hozzá az étolajat és a vizet, keverjük, gyúrjuk alaposan össze, majd konyharuhával letakarva pihentessük 30 percig. (Én a sikért kihagytam, és langyos vízzel kevertem össze.)Ezután lisztezett felületen mozgassuk át a tésztát..... kézzel lapogassuk téglalap formára, majd először hajtsuk egymásra jobbról-balról, majd alulról-felülről, és konyharuhával letakarva szintén pihentessük 30 percig.A formázáshoz segítségképpen fázis fotók erre a linkre kattintva megtekinthetőek.
A pihentetett tésztát ezután formázzuk meg. (A formázás fázis fotói erre a linkre kattintva megtekinthetőek.)Először lisztezett felületen lapogassuk a tésztát téglalap alakúra, majd a csücskét és a két oldalát kissé hajtsuk be, majd lazán tekerjük fel.Ezután egy kb. 25x10x7 cm-es sütőpapírral kibélelt sütőformába helyezzük bele, majd konyharuhával letakarva pihentessük egy órát.Ezután éles késsel vágjuk be a kenyér tetejét több helyen, majd spricceljük le hideg vízzel.A sütő aljába tegyünk egy kisebb edénybe vizet, majd melegítsük elő a sütőt. (Légkeverésnél 170 fokra, alsó-felső sütésnél kb. 220 fokra.)Helyezzük be a sütőformát az előmelegített sütőbe, majd kb. 50 perc alatt süssük készre a kenyeret. (Én gőzös sütőben, légkeverésnél 170 fokon, 50 percig sütöttem.)A sütőből kivéve a forró kenyeret szintén spricceljük le hideg vízzel, hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd a sütőpapírral együtt emeljük át egy rácsra és hűtsük ki teljesen. A teljesen kihűlt kenyeret éles késsel szeleteljük fel. A kenyér kívül ropogósra sült a belseje pedig finom puha. Nem morzsálódik, és még másnap is finom, nem szárad ki. A formájának köszönhetően alkalmas pl. szendvics készítésére is.

Címkék

Kenyér Rozsliszt