Narancsos-mandulás kuglóf.

  • 2020.11.29.
  • 8

Advent első vasárnapjához érkeztünk, az adventi koszorú már pompájában díszeleg, és meggyújtottuk az első gyertyát is. Ezzel megkezdődött a várakozással teli, ünnep előtti időszak. A háziasszonyok hozzáfoghatnak a mézesek, puszedlik, és habkarikák sütéséhez, melyek majd az ünnepi asztalra kerülnek. Én pl. már tervezgetem az ünnepi menüt, hogy időben betudjam szerezni a hozzávalókat. Sajnos az idei ünnep teljesen más lesz mint ahogy azt megszoktuk, de bizakodjunk hogy jövőre újra helyre áll a megszokott rend.... Mivel nagyon régen sütöttem már kuglófot, így most ezt pótolva, egy finom narancsos-mandulás került a tányérunkra, amely pl. az ünnepi asztalon is megállja majd a helyét.

Meghitt, várakozással teli Advent vasárnapot kívánok Mindenkinek!
Hozzávalók:20 dkg liszt (Nagyi süteményliszt)7 dkg mandulaforgács 15 dkg porcukor2 cs vaníliás cukor 2 db tojás (nagy)10 dkg vaj2 dl tejföl (20%-os)csipet só1 tk sütőpor (púpozott)1 tk szódabikarbóna1 dl frissen facsart narancslé2 db narancs reszelt héjaA vajat olvasszuk fel, majd hagyjuk visszahűlni. A mandulaforgácsot törjük apró darabokra.
A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, a sütőporral és a szódabikarbónával, majd reszeljük hozzá a narancshéjat.A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot és az egész tojásokat, majd keverjük habosra.Először keverjük hozzá a tejfölt,
ezután a felolvasztott, visszahűtött vajat, majd a frissen facsart narancslevet is.
Ezután öntsük hozzá a lisztes keveréket, majd addig keverjük, hogy egy sima masszát kapjunk.
A kuglófformát zsírozzuk, és lisztezzük ki, majd egyenletesen öntsük bele a tésztát. (liszt helyett darált dióval is megszórhatjuk a kizsírozott formát)Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 45-50 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 170 fokon, 45 percig sütöttem.)A sütőből kivéve hagyjuk a formában pár percig hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. A tésztája szaftos, és különösen finom a narancshéjjal, és a ropogós manduladarabkákkal.