Duplán kókuszos keksz.

  • 2018.12.04.
  • 4

A kókuszos sütemények, kekszek kedvelőinek csakis ajánlani tudom ezt a finom puha, és egyben omlós kekszet, a karácsonyi ünnepekre. A receptet nemrégiben egy kedves ismerősöm Alexandra osztotta meg velem, és akkor rögtön meg is sütöttem. Mivel hűvös, száraz helyen hosszabb ideig eltartható, így már jóval az ünnepek előtt megsüthetjük. Persze érdemes rögtön dupla adaggal kezdeni, mert nálunk legalábbis egykettőre elfogyott....
Hozzávalók kb. 30 darabhoz:15 dkg liszt6 dkg kókuszreszelék (+1 ek a szóráshoz)6 dkg porcukor1 cs vaníliás cukor1/2 citrom reszelt héja1 tk sütőpor (púpozott)csipet só6 dkg Vénusz vaníliaízű sütőmargarin
1 db tojássárga (nagy)0,5 dl hideg tej (+ a lekenéshez)2-3 dkg étcsokoládéA liszthez adjuk hozzá a kókuszreszelékek, a porcukrot és a vaníliás cukrot, a sütőport, a reszelt citromhéjat, és egy csipet sót, majd keverjük alaposan össze.Ezután adjuk hozzá a hideg, felkockázott sütőmargarint, majd kezdjük el összemorzsolni.Amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá a tojássárgát és a hideg tejet, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.Ezután csomagoljuk be folpack fóliába, majd tegyük be 30 percre a hűtőbe.Amikor a tészta lehűlt, vegyük ki a hűtőből, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 0,5 cm vastagra, és szúrjuk ki ízlés szerinti kiszúróval.Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb, helyezzük rá a tésztakorongokat.
Ezután vékonyan kenjük le hideg tejjel, majd szórjuk meg kókuszreszelékkel.Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 12-15 perc alatt süssük világos zsemleszínűre. (Én légkeverésnél 160 fokon, 12 percig sütöttem.)A sütőből kivéve, hagyjuk pár percig a tepsiben hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.A csokoládét tördeljük egy tálkába, majd a mikróban olvasszuk fel. Ezután ízlés szerint csorgassuk a teljesen kihűlt keksz tetejére, majd hagyjuk megdermedni.A keksz tésztája finom puha, és egyben omlós. Száraz, hűvös helyen hosszabb ideig eltarthatjuk.