Almás-tökös pite

  • 2023.07.26.
  • 6

Amikor töklevest főztem, a megmaradt fél tökről a gyümölcskosárban lévő hat almára vándorolt a tekintetem, aminek pite lett volna a sorsa, de keveseltem tölteléknek. Ekkor villant be az ötlet, hogy hozzáreszelem a tököt, így elegendő lehet. Kíváncsi voltam a végeredményre- kellemes meglepetés volt, teljesen almáspite megjelenése és íze volt.
Hozzávalók:A tésztához:45 dkg liszt1 csipet só10 dkg cukor1 csomag sütőpor12 dkg margarin10 dkg zsír2 kicsi
tojás1 evőkanál joghurt/tejfölA töltelékhez:6 közepes alma50 dkg tök (tisztán mérve)20 dkg cukor1 teáskanál fahéj4 evőkanál grízÍgy készült:A tésztához összegyúrtam a hozzávalókat: előbb a lisztet, cukrot, sót, sütőport elvegyítettem, elmorzsoltam a margarinnal és zsírral, majd a tojásokkal és joghurttal összegyúrtam.
Miközben a tészta pihen, az almát lereszeltem, kicsavartam. A tököt is lereszeltem- ezt elmulasztottam kicsavarni, sok levet engedett összekeverve a cukorral. A töltelék minden hozzávalóját összekevertem.A tésztát két részre osztottam, mindkettőt tepsi méretűre nyújtottam.
Az egyiket kiknet tepsibe tettem, rákanalaztam-simogattam a tölteléket, a másik lappal befedtem. Villával megszurkáltam.190 fokos sütőbe tettem, szép pirosra sütöttem.Kisülés után porcukorral szórtam.Teljesen almáspite íze volt, és, bár tartottam tőle, az alsó lapot sem áztatta meg a lucskos töltelék. Legközelebb a tököt is kicsavarom. S közben azon agyaltam, milyen lenne, ha csak reszelt tök kerülne a lapok köz, cukrosan-fahéjasan?