Kakaós málnás süti
- 2021.06.26.
- 7
Az utóbbi időben teljesen "elromlottam". Legalább három hete le sem fotóztam, amit sütöttem-főztem. Bár lenne éppen elég lejegyezni való, hisz legalább egy évre való elmaradásom van. De annyira lekötött a tanév vége, az ezzel kapcsolatos többletmunka, tervezések-szervezések, hogy rá se néztem a blogra. Ráadásul negyedikeseim voltak, s miután négy évig pátyolgattam őket, nehezemre esett tőlük a megválás, sok év óta most először nem vártam a tanév végét. De eljött, s bár még következő héten is dolgozunk, kicsit lehet engedni a gyeplőn, aminek most már örülök.
Tegnapelőtt este- megvártam, míg majdnem lebukik a nap, s a benti 30 fokra még raktam egy lapáttal- sütöttem. Hirtelen elhatározásból. Leányzóm készült meglátogatni Erzsike nénit,
egy nyugdíjas rajztanárnőt, aki segített neki felkészülni a rajz alkalmassági vizsgára. S hogy ne menjen üres kézzel, gyorsan sütöttem egy édeset meg egy sósat. Már kezd érni a málna a kertben, de még mindig van a fagyasztóban tavalyi, ebből szórtam egy gyorsan kikevert kakaós alap tetejére. Leányzómnak nagyon ízlett, s Erzsike néninek is örömet szerzett vele.
Hozzávalók:4 nagy tojás25 dkg cukor2 csomag vaníliás cukor1 csomag sütőpor25 dkg margarin35 dkg liszt2 púpozott evőkanál kakaó1 dl tej40-50 dkg málnaÍgy készült:A margarint mikróban megolvasztottam.A tojásokat a cukorral, vaníliás cukorral, sütőporral habzásig kevertem. Hozzáadtam a margarint -ne legyen forró-, a lisztet, kakaót és simára kevertem. Végül a tejet kevertem hozzá.Sütőpapírral bélelt, 28×30 cm-es tepsibe simítottam a masszát, a málnát a tetejére szórtam.180 fokos sütőben készre sütöttem. Tűpróbát végeztem, mielőtt késznek ítéltem volna.Másféle gyümölcs is kerülhet a tetejére, ami éppen érik, vagy kéznél van.
Gyorsan kész, mint a kavartak mindig, s finom, puha süti. Előbb meggyúrtam a sóst, aztán gyorsan összekavartam a málnásat, s míg ez sült, addig nyújtottam, vágtam, tepsibe pakoltam a másikat. Viszonylag hamar elkészültem az egésszel, s nyitott ajtónál már melegem sem volt.