Ricottakrémes szelet

  • 2021.03.13.
  • 7


Vettem egy doboz ricottát, a sorsáról való minden előzetes elképzelés nélkül. Azon tűnődve, mire használjam fel, kirajzolódott előttem - mi más?- egy süti: két réteg puha tészta között vastag krém, túró helyett ricottával, s hogy legyen benne valami különleges is, az alsó lapot áfonyalekvárral kentem le. El is készült, s még finom is lett:Hozzávalók:4 tojás20 dkg cukor1 csomag vaníliás cukor1 citrom héja és leve1 dl olaj1 dl tej32 dkg liszt1 csomag sütőporA krémhez:2 csomag pudingpor (vaníliaízű)6 dl tej18 dkg cukor25 dkg vaj25 dkg ricotta1 kis üveg áfonyalekvárÍgy készült:A tésztához a tojásokat elkevertem a cukorral, vaníliás cukorral, citrom lereszelt héjával és kicsavart levével. Majd hozzákerült az olaj a liszttel és sütőporral egyetemben. Végül a tejet kevertem hozzá több részletben.A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe simítottam. 180 fokon tűpróbáig sütöttem. (tepsi mérete: 28×32 cm.)Mikor kihűlt, vízszintesen kettévágtam.A krémhez a tejből és pudingporból sűrű pudingot főztem, amit aztán gyakran megkavargatva hagytam kihűlni. A vajat elkevertem a cukorral, majd kanalanként belekerült a puding, végül a ricotta,Az alsó lapot megkentem lekvárral, erre került a krém, s befedtem a másik lappal.Akár azonnal is szeletelhető, de nem árt neki egy éjszaka pihenés a hideg kamrában.A ricotta az ordához hasonló ízű, csak szelídebb, krémesebb. A krémben egyáltalán nem érzett az íze, pedig nem zavart volna. Az enyhén savanykás lekvár pedig jót tett neki, a kinézetének is, hisz kis színt vitt az életébe. Lehetett volna még ragozni, a tetejét bevonni fehér csokival mondjuk, vagy egy réteg habot halmozni rá, de "hétköznapi" vasárnapra készült, s így, egyszerűségében is elfogyasztottuk.