Diós-kávés szelet vaníliakrémmel

  • 2020.12.18.
  • 4

Még mielőtt nyakunkba szakad a karácsony, talán sikerül egy-két receptet közzétennem. Állnak ugyan sorban, de valahogy egész héten nem akart megjönni hozzá a kedv, az ihlet, meg a többi.Már hetek óta dúl bennem a karácsonyvárás, terveket szövögetek, recepteket gyűjtögetek
(leginkább????), teszek-veszek, régi karácsonyok emlékén meghatódom, s próbálom behozni a hetek óta halogatott dolgokat. Persze több-kevesebb sikerrel, de már nem is idegesítem magam (legalábbis próbálom megbeszélni magammal, hogy ami meglesz, meglesz, ami nem, marad későbbre), inkább dagasztottam lángost vacsorára.
Ez a süti úgy két hete készült, azóta itt raktározom, de mindenképp megírom, mert egyszerű és nagyon finom. Talán valaki épp ilyen receptet keres karácsonyra:Hozzávalók:A tésztához:22 dkg cukor3 nagy tojás1,5 dl olaj30 dkg liszt10 dkg darált dió1 csomag sütőpor1 evőkanál őrölt kávé2 dl tejA krémhez:2 csomag vaníliás pudingpor6 dl tej2 csomag vaníliás cukor25 dkg vaj18 dkg cukor
+ a tetejére 1-2 evőkanál darált dióÍgy készült:A tésztához a tojásokat a cukorral elkevertem, majd hozzáadtam az olajat, diót, lisztet, sütőport, kávét, elkevertem. Mikor már sima a massza, több részletben hozzákevertem a tejet.A kész tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe simítottam. (28×32 cm-es a tepsi.)
180 fokos sütőben tűpróbáig sütöttem, illetve addig, amíg enyhén megpirul a teteje.A krémhez előbb a pudingporokat a tejjel és vaníliás cukorral sűrűre főztem.Hagytam kihűlni, közben többször megkevertem.A vajat a cukorral elkevertem, majd kanalanként hozzákevertem a kihűlt pudingot.A tésztalapot, ha már kihűlt, vízszintesen kettévágtam. Fele krémet a két lap közé kentem, többi krémet a tetejére.Darált dióval szórtam be.
Akár azonnal szeletelhető.Tényleg finom, puha süti, diós-kávés ízű, amit én kimondottan szeretek.
Igazából ami több időt vesz igénybe, az a krém kavarása. De akár géppel is elvégeztethetjük ezt a munkát- én leginkább a két kezemmel szoktam- vagy a Férjemével.????