Hamis mézes krémes...

  • 2020.09.03.
  • 4

....azaz grízkrémes-lekváros szalalkális lapok.Új hónap, új tanév, új blogkülső. Történt ugyanis, hogy egy ideje gasztroblogos karriert tervezgető főzni szerető Fiacskám leszólta a blogomat- "hogynézmárki!" ???? Amúgy is nézegetem egy ideje a lehetőségeket, hát próbálkoztam. Gergő bökött rá erre, hát némi vacakolás árán részemről itt is van. Hogy jobb-e, mint az előző? Én a megszokott dolgokhoz ragaszkodó, földhözragadt ember vagyok, így számomra szokatlan, furcsa, idegen. Ha nem tudok megbarátkozni vele, visszakozok az évek óta használt külsőhöz.
S ha már említettem Gergő terveit: tegnap el is startolt a blogja, első receptbejegyzése is megszületett, nagy sikerrel:
http://www.ciszterna.com/egyeb/bolognai-spagetti-mindenki-nagy-kedvence/.
A főzési szokásai merőben eltérnek az enyémtől: sokkal bátrabban fűszerez, sokkal merészebb, elrugaszkodóbb a megszokottól. Mondta is néhányszor, hogy szerinte pályát tévesztett, de a biológusi karrierjét nem szándékszik feladni. Még van fél éve az első felvonásból- aztán eldönti, hogyan tovább.
Ez a bejegyzés akkoriban született, mikor még volt némi szabadidőm is, sok más társával együtt. Mostanság ezekre fogok rájárni:Jó ideje tervezgetem, hogy kipróbálom a család körében közkedvelt mézes krémest (és most, hogy keresem a blogon a link miatt, rájöttem, hogy épp a hagyományos nem került még fel az annyiféle ilyen-olyan
mézes krémes
mellé- ezt a mulasztást mihamarabb pótolni kell????) szalalkális lapokkal.
Érdemes volt kipróbálni, így is finom, csak persze másképp. Mézes lapokkal utolérhetetlen süti.Hozzávalók:A lapokhoz:60 dkg liszt20 dkg zsír10 dkg cukor2 tojás1 dl tej + szükség szerint1 csomag szalalkáliA krémhez:8 dl tej8 evőkanál gríz2 csomag vaníliás cukor20 dkg cukor25 dkg vaj+ lekvár
Így készült:A lisztet
és cukrot elmorzsoltam a zsírral, hozzáadtam a tojásokat és az 1 dl tejben elkevert szalalkálit.Összegyúrtam, ha szükséges, még kevés tejet adjunk hozzá.
Ne legyen nagyon kemény a tészta, mert akkor nehéz lesz kinyújtani.Négy egyenlő részre osztottam, mindegyiket tepsi méretűre nyújtottam, tepsi hátán sorra világosra sütöttem őket.A krémhez a grízből, tejből, vaníliás cukorból tejbegrízt főztem. A grízt közepesen púpos, kissé lapos kanállal mérjük. Időnként megkeverve hagyjuk kihűlni.
A cukrot a vajjal elkevertem, majd kanalanként hozzáadtam a közben kihűlt grízt.Megtöltöttem a lapokat: az alsóra kentem fele grízkrémet, a másodikra lekvárt (most épp szilvalekvárt, de a sárgabarack az igazi), aztán a harmadik lapra a krém második felét. Az utolsó lappal befedtem.Nem kell feltétlenül várni másnapig, hogy a lapok átpuhuljanak. Épp azt szeretem a szalalkális lapokban, hogy egyből puhák, akár azonnal szeletelhető. Azért nem árt neki néhány óra vagy másnapig pihentetés. De ha meleg napok járnak ránk, mindenképp hűtőben tartsuk.