Málnás-krémes szelet

  • 2020.07.31.
  • 1

Épp időben kaptunk észhez, utolsó málnaszedésből jutottunk nem kis adaghoz. Jó sokat pakoltam a fagyasztóba, meleg napokon jól jön egy-egy kis turmix belőle. Aztán szörpöt is főztem, nem túl sokat, reménykedve, hogy el fog fogyni. Lekvár is készült-
ugyanígy.
És persze sütinek is hagytam belőle, egyikük ez volt. Nagyon finom lett, puha, gyümölcsös, krémes- pont amilyennek én szeretek egy sütit.
Nem követtem konkrét receptet, inkább egy fotó adta az inspirációt, amin gyümölcszselés réteget krém borított, azon pedig vastagon tejszínhab trónolt. Én ez utóbbit lehagytam róla. A tészta pedig az egy ideje tervezgetett olajos piskóta- sikeres lett, megtartom a receptet.
Hozzávalók:A tésztához:5 tojás25 dkg liszt25 dkg cukor1 csomag sütőpor1 csipet só1 dl olaj1 dl vízA málnás réteghez:kb. 50 dkg málna5 evőkanál cukor5 dl víz2 csomag pudingpor (vanília ízű)A krémhez:6 dl tej1 tojás2 csomag vaníliaízű pudingpor18 dkg cukor25 dkg vajÍgy készült:A piskótához a tojásokat kettéválasztottam. A sárgákat habosra kevertem a cukorral, majd hozzáadtam az olajat, lisztet, sütőport, vizet, simára kevertem. A fehérjéket a csipet sóval felvertem s óvatos mozdulatokkal a masszába kevertem.Sütőpapírral bélelt tepsibe simítottam (28×35 cm-es), 180 fokos sütőbe tettem.Addig sült, míg teteje enyhén megpirult. A biztonság kedvéért tűpróbát is végeztem.Míg a piskóta hűlt, elkészítettem. a málnaréteget: a málnát 3 dl vízzel és a cukorral főni tettem. A pudingporokat a maradék 2 dl vízzel simára kevertem. Hozzáadtam az éppen felfőtt málnához, újra felfőztem.Hagytam 5-10 percet hűlni, néha megkavargatva.A piskótát kettévágtam.Az alsó lapra simítottam a még meleg málnás pudingot.A krémhez a tojást, a pudingporokat, pici tejet simára kevertem. Apránként hozzáadtam a többi tejet és állandóan kavargatva sűrűre főztem.Hagytam kihűlni, közben sűrűn megkavartam.A vajat a cukorral elkevertem, kanalanként hozzáadtam a kihűlt pudingot. Habosra kevertem.A kész krémet a közben kihűlt málnás rétegre kentem, a felső lappal befedtem.Mivel igen meleg napok járnak-jártak ránk, hűtőbe tettem, onnan csemegéztük. Megdermedve szépen lehetett szeletelni, s még jobban is esett a hidegre hűlt gyümölcsös szelet.
Más gyümölccsel is el tudom képzelni, sőt, biztos vagyok benne, a lefagyasztott málna egy részének a sorsa is hasonló lesz.