Habos-karamelles almás piskóta

  • 2018.11.02.
  • 3

Aranygaluska és pogácsa sütése során maradt fehérjék sorsa lett ez a finom almás süti.Itthon van Fiam a hosszú hétvégén, olyankor a szokásosnál is többet sütök-főzök. Meg persze szülinapja is volt. Meg mindenki kívánságát teljesítettem, nem csak az ünnepeltét.Számomra nem fárasztó a sütés-főzés, ritkán nyűg, inkább kikapcsolódás. Szeretem megtervezni, az időt beosztani, s várni, mi sül-fő ki az újabb receptek vagy elképzelések alapján. Persze megenni is, de a család elégedettsége nagyobb örömforrás.Hozzávalók:4-5 alma6 evőkanál cukor6 tojásból piskóta6 tojásfehérje20 dkg cukorAz almákat megpucoltam, negyedeltem, vaskosabb szeletekre vágtam.A 6 evőkanál cukrot karamellizáltam, majd felöntöttem fél dl vízzel. Addig főztem kis lángon, míg a cukor feloldódott, s kissé besűrűsödött.Tepsi aljára öntöttem, elkentem, hogy mindenhova jusson. (Tepsi mérete: 28×32 cm.) Kiraktam az almaszeletekkel.A piskótát a szokásos módon elkészítettem, az almaszeletek tetejére borítottam.180 fokos sütőben készre sütöttem. Azaz addig, míg a teteje szépen megpirult.A tepsiben hagytam kihűlni.Egy nagyobb méretű tálcára borítottam úgy, hogy az alja legyen a teteje.A 6 fehérjét a 20 dkg cukorral gőz fölött felvertem s a süti tetejére simítottam.Nekem kicsit édesebb lett a kelleténél, de amúgy nagyon finom. A karamell jó ízt ad az egésznek. No meg az alma is, persze.