Néger szelet

  • 2013.09.15.
  • 7

Kicsit hosszabbra nyúlt a szünet, mint terveztem, de most már itt vagyok. Tele élményekkel, változásokkal, s természetesen sütivel. Mert a több mint egy hónaposra nyúlt "pihenés" alatt nem keveset sütöttem, s mostanra bizony már nagyon hiányolni kezdték az ujjaim a billentyűzetet:-)A legutóbbi sütivel kezdem, ami a mai több órás konyhai ténykedésem egyik eredménye. Egy ősrégi süti, gyerekkorunkban gyakran került az asztalra. Anyósom sütött múlt héten kakaós kavart sütit, s erről eszembe jutott, milyen rég is sütöttem négert. Mire a gyerekek nevetni kezdtek: Anya, te szoktál négert sütni? Persze tudták, miről van szó, de miért ne ragadják meg az alkalmat egy kis bohóságra?Mindenki ismeri ugyan ezt a sütit, ki így, ki úgy készíti. Én Anyukám receptje alapján, persze duplázva az adagot, nagy tepsihez s azon kéréshez igazodva, hogy Fiam sütit vihessen a lányoknak a suliba. Mert szeretik. Be kell náluk vágódni valahogy:-)Hozzávalók:A tésztához:6 tojás sárgája20 dkg vaj25 dkg cukor4 dl tej40 dkg liszt1 csomag sütőpor5 teáskanál kakaóA tetejére:fél üveg lekvár6 tojás fehérjecsipet sócsipet só25 dkg cukorÍgy készült:A sárgákat, cukrot, vajat simára, habosra kevertem. Kimértem a tejet, lisztet, s váltakozva a masszához kevertem, a kakaóval és sütőporral együtt.Sütőpapírral bélelt nagy tepsibe (28×38 cm-es)simítottam a masszát, s 175 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütöttem.Míg sült, a tojások fehérjét előbb a sóval, majd a cukorral keményre vertem.A megsült süti tetejét megkentem lekvárral, rásimítottam a habot, s visszatettem a sütőbe, míg a teteje elszíneződött.
A recept eredetileg szódabikarbónát kér, s 5-5 dkg cukorral többet ír elő. Így is elég édes, sőt. Hogy is ne, fél kg cukor van benne összesen, ez nem kevés. Ha pedig a használt lekvár savanykás, csak előnyére válik.Van, aki csokival csorgatja be a tetejét, sőt olyat is láttam, hogy teljesen bevonták a tetejét vele. Nem vagyok én megvetője a csokoládénak, de ez most a mi családi receptünk alapján készült. Régen is szerettük, most még annál is jobban esik feleleveníteni a régi ízeket. Az enyéim meg jóízűen ették egyik négert a másik után:-)