Csokoládés foltos torta (laktózmentes)

  • 2021.12.02.
  • 7

A férjem szerint ezt a süteményt gyakran kell, hogy készítsem, mert annyira finom és puha. Nekem viszont emellett azért is lett kedvencem, mert nagyon egyszerű és gyorsan elkészíthető.
Szerintem egy ünnepi asztalon is megállja a helyét - főleg, ha egy szép tortatálon tálaljuk, mivel egyszerűsége ellenére is mutatós. De egy gyors vasárnapi ebédnek is tökéletes kiegészítője, ha az ebédkészítés közben kevés időnk van a desszertre.
Miközben készítettem, akkor vettem észre, hogy ez a sütemény tulajdonképpen laktózmentes, mivel semmilyen tejterméket nem tartalmaz.Hozzávalók a tésztához:kb. 24-25 cm átmérőjű pite- vagy tortaformához4 tojás13 dkg porcukor13 dkg finomliszt4 evőkanál étolaj4 evőkanál víz1 púpozott evőkanál sötét, cukrozatlan kakaópor1 csapott teáskanál sütőporA csokoládémázhoz:1 púpozott evőkanál liszt2 evőkanál kristálycukor1 púpos evőkanál sötét, cukrozatlan kakaópor2 dl víz5 dkg étcsokoládéA pöttyös kézműves kerámia és a süteményes könyvem megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:www.pottyosotthon.huElkészítés:Az egész tojásokat a porcukorral habosra keverjük (fehéredésig) elektromos habverővel kb. 5 percig. Majd hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, de ezt már csak a habverő alacsony fokozatával keverjük.
Osszuk a krémet két egyenlő részre. Az egyikbe belekeverünk 2 evőkanál olajat és 2 evőkanál vizet, ez lesz a világos színű tésztamassza.
A kakaóport keverjük simára a maradék 2 evőkanál olajjal és a 2 evőkanál vízzel, majd keverjük a másik tésztamasszához, ez lesz a csokoládés rész.A formát kenjük ki enyhén olajjal, hintsük meg liszttel. Szedjünk egy kevés világos tésztamasszát a formába, majd csokoládés masszát. Majd ismét világos masszát, és így kanalazzuk a formába, míg el nem fogy. A lényeg, hogy a teteje egyenletes legyen.Előmelegített 180 fokos sütőben alsó-felső sütéssel kb. 18-20 percig sütjük. A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet, végezzünk tűpróbát!
A megsült süteményt borítsuk ki a formából, hagyjuk kihűlni és tegyük egy kínálótálra vagy tortatálra.A mázhoz a lisztet keverjük el egy lábasban a cukorral és a kakaóporral. Fokozatosan adjuk hozzá a vizet, miközben csomómentesre keverjük. Alacsony lángon forralva, folyamatosan kevergetve besűrítjük, majd elzárjuk alatta a lángot és felolvasztjuk benne az apróra tört csokoládét. A mázzal vonjuk be a torta tetejét, és tegyük a hűtőszekrénybe kb. 1 órára.
Tipp:
A máz nem túl édes, a családom így szereti. Viszont ha valaki édesebben szereti, akkor érdemes hozzáadni még + 2 evőkanál kristálycukrot, amikor készítjük.
Sütés előtt