Túrós béles

  • 2021.10.21.
  • 8

Egyszerű, nagyon finom, házias ízvilágú sütemény - omlós tésztával és jó sok túrós töltelékkel. Vigyázat! Az elkezdjük enni és nem bírjuk abbahagyni kategóriába tartozik. ????
Hozzávalók a tésztához:kb. 27x17 cm-es tepsihez20 dkg finomliszt12,5 dkg szoba-hőmérsékletű vaj vagy margarin5 dkg kristálycukor1 tojássárgája1 púpos kávéskanál sütőpor1 csipet sóesetleg 1 evőkanálnyi tejföl+ 1-2 evőkanál zsemlemorzsaA túrós töltelékhez:50 dkg tehéntúró10 dkg kristálycukor1 csomag vaníliás cukor1 tojássárgája2,5 dkg szoba-hőmérsékletű vaj5 dkg mazsola (elhagyható)2 evőkanál búzadarafél citrom reszelt héja (kezeletlen)Pöttyös Otthon webáruház az alábbi linken:pottyosotthon.huElkészítés:A lisztet összekeverjük a cukorral, a sütőporral és a sóval, elmorzsoljuk benne a vajat/margarint, hozzáadjuk a tojássárgáját, és végül annyi tejfölt adunk még hozzá, hogy egy lágy, de nem ragacsos, könnyen nyújtható tésztát kapjunk.
Két részre osztjuk, kinyújtjuk mindkettőt tepsi nagyságú téglalapra (kb. 27x17 cm).
A töltelékhez a túrót áttörjük, hozzáadjuk a vajat, a tojássárgáját, a vaníliás cukrot, a reszelt citrom héjat, a megmosott/lecsöpögtetett mazsolát, cukrot és végül a kemény habbá vert tojásfehérjéket.
A két kinyújtott tésztalapból az egyiket a nyújtófa segítségével belehelyezzük az enyhén vajazott/lisztezett tepsibe. Megszórjuk a tésztát 1-2 evőkanál zsemlemorzsával, majd elegyengetjük rajta a túrós tölteléket. Erre ráhelyezzük a másik kinyújtott tésztát.Előmelegített 170 fokos
légkeveréses sütőben kb. 25 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet - amikor a teteje itt-ott már kezd kicsit pirulni, akkor megsült).Hagyjuk kihűlni, a tetejét meghintjük porcukorral és szeletelve tálaljuk.Jó étvágyat!

Címkék

Túró Tehéntúró