Epres "Túró Rudi" bonbon

  • 2014.02.13.
  • 2

A Túró Rudi házi változatának elkészítése már korábban is foglalkoztatott, nem véletlenül: ez az egyik kedvenc finomságom, bár bevallom, egy ideje átpártoltam a Cserpes Trudira … ez persze a lényegen nem változtat :). Jó pár évvel ez előtt már megpróbáltam otthon előállítani, aminek csúnya vége lett, ezért el is ment tőle a kedvem egy időre. Kísérletező kedvű sorstársaim bejegyzéseit olvasva már a legrosszabbra is fel voltam készülve, de sajnos nekem sem sikerült elsőre kellően szilárd túró rudat formázni, zselatin felhasználása nélkül. És mivel az eredeti recept nem tartalmaz zselatint, csak túrót, cukrot és citromolajat, ebből a három összetevőből szerettem volna összehozni a tölteléket. Most viszont, a bonbonozás kapcsán újra felmerült bennem a Túró Rudi reprodukálása: bonbonba töltve. Bár elfogult vagyok, szerintem nagyon finom lett, és ebben a formában nem okozott problémát a megszilárdulás sem.Egy epres változatot szeretnék megosztani Veletek, de bármilyen gyümölccsel ízesíthető, vagy akár natúr változatban is elkészíthető. Hozzávalók:(18 darabhoz)- A túró töltelékhez:
100 g túró
1-2 ek fevert tejszínhab vagy 1-2 ek habtejszín

1 csomag vaníliás cukor (elhagyható, 2-3 ek porcukorral helyettesíthető)
1/2 citrom reszelt héja
1/2 tk citromolaj vagy
1-2 tk frissen facsart citrom leve- Az eperpüréhez:
150 g friss vagy fagyasztott eper
1-2 ek méz- A csokiburokhoz:
200 g étcsokoládé
1%-nyi porított kakaóvajElkészítés:Az eperpüré elkészítésével kezdem. A fagyasztott epret szobahőmérsékleten kiolvasztom, majd villával alaposan összetöröm. Hozzákeverem a mézet, és alacsony fokozaton, gyakori kevergetés mellett addig forralom, amíg jó sűrű állagú nem lesz.
Félre rakom hűlni.A túrót egy szitán áttöröm, majd a vaníliás cukorral, a citromolajjal és reszelt citromhéjjal jól összedolgozom. Az étcsokit temperálom, elkészítem a csokihüvelyeket és 5 percre a hűtőbe teszem, hogy megdermedjenek.Nyomózsákból a mélyedésekbe adagolom először az eper, majd a túrókrémet, helyet hagyva a lezárásnak, majd még 15 percre visszateszem a hűtőbe.Az újratemperált csokival lezárom a bonbonokat. Újabb 30-40 perc hűtés után kifordítom a kész bonbonokat a formából.