Citromos-levendulás keksz

  • 2020.09.29.
  • 2

Már három éve minden nyáron virágzik a kis levendula bokrom, sőt, most egy hete, szeptember végén úgy döntött, másodjára is kinyílik.A virágokból készített szárított csokrokat eddig csak dekorálásra vagy illatosításra használtam, így mostanra egész sok összegyűlt már, talán itt az ideje, hogy néhányat megegyünk belőlük :).Elsőre egy levendulás kekszet sütöttem, egy kis citromhéjjal fűszerezve, és azt hiszem egy darabig maradok is ennél a receptnél, mert igazán különleges lett. Talán a levendula kifinomult íze miatt olyan finom, amit nagyon jól kiemel a citrom, minden esetre túlzás nélkül állíthatom, hogy ez lett most a kedvenc kekszünk.
Hozzávalók:260 g liszt230 g hideg vaj100 g cukor2 citrom reszelt héja2-3 ek. levendulavirág ½ tk. só 1 tk. vanília aroma Elkészítés:A levendulavirágot a citrom reszelt héjával és egy evőkanálnyi cukorral mozsárban összetörjük.Késes aprítóval vagy robotgéppel elkeverjük a lisztet, a sót, a vajat, a cukrot, végül a vanília aromát és a citromos-levendulás keveréket is hozzáadjuk.A tésztát legalább fél órára hűtőbe tesszük.Lisztezett felületen 0,3-0,5 mm vastagra nyújtjuk és sütipecséttel/pogácsa szaggatóval kiszúrjuk, vagy henger alakúra formázzuk és éles késsel vékonyra szeleteljük.
Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a korongokat, és 165 fokosra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a szélük aranybarna nem lesz (kb. 12-14 perc).