Gyömbéres körtetorta

  • 2020.11.07.
  • 7

Csenger új receptje, tortája. Fordított gyömbéres körtetorta, áfonyával, dióval.....sütés közben isteni finom illaltok terjengtek a konyhában.
Hozzávalók egy 25 cm-es kapcsos tortaformához:A tésztához:4 nagyobb tojás10 dkg porcukor20 dkg darált dió2 csapott evőkanál keményítő1 zacskó sütőporcsipetnyi sóA tetejére:60 dkg körte2-3 evőkanálnyi citromlé (nálam frissen facsart)3 evőkanálnyi aszalt álfonya10 dkg durvára tört diófél kiskanálnyi őrölt fahéj30 dkg meghámozott, reszelt friss gyömbértovábbi 10 dkg porcukor a karamellhezA sütőt előmelegítjük 160 fokra. A kapcsos tortaforma alját jól kivajazzuk, a szélét sütőpapírral bevonjuk. Én úgy szoktam, hogy a vajból pici pöttyöket kenek a karimára, mintegy ragasztóként és úgy tapasztom rá a méretre vágott sütőpapír csíkot.Az áfonyát összekeverjük a durvára morzsolt dióval, hozzáadjuk a frissen reszelt gyömbért is. Félretesszük.A körtét meghámozzuk, félbevágjuk, a magházát eltávolítjuk. Meglocsoljuk a citromlével.A darált diót elkeverjük a fahéjjal és a sütőporral, keményítővel.
A tojásokat ketté választjuk, a sárgáját világos sárgára keverjük a 10 dkg cukorral.
A fehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verjük. Egy hablapát vagy fakanál segítségével óvatosan hozzákeverjük a tojássárgát, majd adakonként hozzáadjuk a sütőporos, keményítős darált diót is.
Elkészítjük a karamellt. Egy kis lábosban lassú tűzön gyakran kevergetve világosra karamelizáljuk a porcukrot, majd a kikent tortaforma aljába kenjük. Gyorsan kell dolgoznunk, mert nagyon hamar szilárdul.Ezután kirakjuk a formát a körtékkel, a domború felével lefele.Megszórjuk az áfonyás, diós, gyömbéres keverékkel.Végül belesímítjuk a diós tésztát és betesszük a sütőbe. 160 fokon, légkeveréses módban kb. 40 percig sütjük. Légkeveréses módban.
Ha már kész, kivesszük a sütőből, egy nagyobb tányért ráteszünk a tetejére és átfordítjuk.
Még melegen csináljuk, hogy a karamell nem szilárduljon meg. A széléről levesszük a sütőpapírt és hagyjuk teljesen kihűlni.
Jó sütögetést kívánok!
Csenger