XXL-es szilvás gombóc

  • 2020.10.14.
  • 1


Egyik kedvencem Csenger receptjei közül. Már annyira profi benne, hogy teljesen érzésből csinálja, pontos adagok nélkül. Így most ez a recept picit más, mint a többi, de igyekszem úgy leírni, hogy ti is el tudjátok készíteni. Az alaprecept adagjai: 1 kg krumpli, 25-30 dkg liszt, 1 tojás, só, porcukor, fahéj és szilva, olaj és zsemlemorzsa
Hozzáavalók 8 gombóchoz:2 nagyobb krumpli8 szem szilvaegy fél kiskanál sóporcukor és fahéjolaj és zsemlemorzsaKét nagyobb krumplit héjában puhára főzünk. Még langyosan leszedjük a héját és egy krumplinyomóval, nálunk egy nagy fokhagymanyomó, áttörjük.
A krumplihoz keverjük az egész tojást, egy fél kiskanál sót és annyi lisztet amennyit felvesz. Nagyon lágy, de már formázható tésztát kell kapnunk.
Lisztezett deszkán henger formára sodorjuk, majd a tésztát 8 felé vágjuk. Kézzel egyenként kör alakúra nyújtogatjuk.
A kör közepére helyezünk egy fél szilvát, megszórjuk fahéjas porcukorral, rátesszük a szilva másik felét. Óvatosan, gombóccá formázzuk. Ha szükséges, hogy teljesen eltűnjenek az illesztések, használjuk egy pici lisztet.
A zsemlemorzsát kevés olajon aranybarnára pirítjuk.
Forrásban lévő enyhén sós vízben kifőzzük. Ha
gombóc feljött a víz tetejére, várunk még fél percet és kiszedjük a zsemlemorzsás serpenyőbe. Áthengergetjük, hogy mindenhol jó morzsás legyen.
Melegen, fahéjas porcukorral tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!