Fahéjas diós babka

  • 2020.06.06.
  • 5

Életem első babkája, külalakra nem lett tökéletes, de annál finomabb! Eredetileg csokis változatban szerettem volna megsütni, de mivel a gyerekek annyi
csokis sütit, csigát, kalácsot esznek, gondoltam ez legyen egy kicsit más. Még a mákos verzión gondolkodtam, de végül a fahéjas mellett dönttöttem. Nem bántam meg, sütés közben isteni illatok terjengtek a konyhában és a végeredmény is magáért beszélt.
Másnapra szinte mind elfogyott, pedig elég nagyocska volt.
Szeletelve, vajjal megkenve, vagy csak önmagában, kakaó vagy kávé mellé tökéletes!Hozzávalók a tésztához:50 dkg liszt2 tojás sárgája3 evőkanál cukor2,5 dkg friss élesztőkb. 2.5 dl tejkét csipetnyi só5 dkg puha vajHozzávalók a krémhez:100 g
olvasztott vaj3 csapott evőkanál őrölt fahéj10 dkg barna vagy nádcukorkb maréknyi dió durvára darálva (én mozsárban törtem össze)Szirup a tetejére:
1 dl vízugyanannyi cukor1 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a cukrot, sót, puha vajat, a két tojássárgát és a a felfuttatott élesztőt.
Rugalmas, kicsit keményebb tésztát dagasztunk. Letakarva a duplájára kelesztjük.
Közben elkészítjük a krémet. A cukrot, fahéjat hozzáadjuk a puha vajhoz és krémesre keverjük.Miután a tészta megkelt, átgyúrjuk, majd pár perc pihentetés után kb.3 mm vékonyra téglalapra nyújtjuk.
Óvatosan megkenjük a krémmel, megszórjuk a dió 3/4 részével és hosszabbik oldalánál szorosan feltekerjük, mint a beiglit.Hosszában kettévágjuk, majd a két részt óvatosan úgy fonjuk össze, hogy a töltelékes fele legyen felfele.
A fonatot átügyeskedjük egy sütőpapírral bélelt formába, megszórjuk a maradék dióval és további 20 percig kelesztjük. Az én formám 8 cm magas, 30 cm hosszú és 12 cm széles.
170 fokos előmelegített sütőben alsó felsó módban aranybarnára sütjük. Kb. 40-45 perc. Ha a teteje nagyon pirulna, letakarjuk alufóliával, nehogy megégjen.Eközben elkészítjük a szirupot. A cukrot összekeverjük a vízzel és egyet forralunk rajta.Miután megsült, a sütőből kivéve még forrón meglocsoljuk a sziruppal. A formában hagyjuk kihűlni. Hidegen szeleteljük. Persze a gyerekek már langyosan elkezdték csipegetni...:)Jó sütögetést kívánok!