Tepsis krumplilepény

  • 2021.04.30.
  • 6

Az a jó öreg krumpli. A krumplit nem lehet megunni (bocsánat, a burgonyát, ma nem vagyok intellektuális hangulatban...). Bármi készíthető belőle, előétel, főétel, leves, desszert, bármi. Gyorsan és egyszerűen. Akár még az is belefér, hogy az ember fáradtan hazaér, enne valami meleg vacsorát. Ha van krumpli, akkor fél óra alatt az asztalra varázsolhatunk egy egyszerű, laktató, meleg vacsorát. Ebben a tepsis krumplilepényben nincs sok fantázia (a nevét volt a legnehezebb kitalálni...), mert csak pár dolog, amit az ember összepakol, betolja a sütőbe, elmegy fürödni, mire kész, a vacsora is elkészült. Sokszor elég ennyi. Nem kell mindig mindent "intellektuálisan" megközelíteni.Hozzávalók (2-4 személyre):4 nagyobb szem krumpli2 egész tojásnéhány púpos evőkanál zsíros tejföl1 pohár kefirpár evőkanál finomlisztpár gerezd fokhagymapár evőkanál sertészsírsó, borsElkészítése:A krumplit nyersen, a legkisebb lyukú reszelőn lereszeljük (ha van robotgép, akkor finomra aprítjuk, így a legkevésbé macerás a dolog), beletesszük a kefirt, úgy két evőkanál zsíros tejfölt, a felvert tojásokat, sózzuk, borsozzuk,
belekeverjük a finomra reszelt fokhagymát, majd annyi lisztet dolgozunk bele, hogy egy sűrű "tésztát" kapjunk. Hasonló a tócsnihoz, csak ezt dúsítjuk tejföllel, kefirrel. Kefir helyett aludttej, író is használható, kinek mi van otthon.Veszünk egy kb. 20*30 cm-es tepsit (a méretének csak annyi jelentősége van, hogy mennyire lesz az elkészült lepény vastag, vagy vékony), amit vékonyan kikenünk olvasztott sertészsírral (a tepsi oldalát is), majd a masszát beleöntjük.A tetejét meglocsolgatjuk még olvasztott zsírral, kis tejfölpamacsokat helyezünk el rajta, majd betoljuk a 190 °C-ra előmelegített légkeveréses sütőbe, ahol 20 percig sütjük, majd max. hőfokon és grill fokozaton (ha van, ha nincs, akkor csak max. hőfokon) pirítjuk. Mielőtt áttekerjük a sütőt, egy fogpiszkálóval végezzünk tűpróbát, hogy átsült-e a finomságunk.A megsült lepényt az edényben adagokra vágjuk és mehet az asztalra. Plusz friss tejföllel, esetleg egy kis pirított szalonnával, sonkával, hagymával kiegészíthetjük, ha van kedvünk vele foglalkozni. Ha nincs, akkor csak így magában, így melegében.Ez az étel is az Electrolux kiváló minőségű sütőjében készült...