Parajos gnocchi

  • 2021.07.01.
  • 0

Van néhány étel az ember életében, amit nem szeret, majd később megváltozik a dolog (szerintem). Ebbe a
kategóriába tartozik például a spenót. A spenóttal már nem állunk hadilábon, sőt, akár nyersen is elrágcsálom a friss leveleket. Miután manapság már egyszerűen beszerezhető a friss paraj (ami teljesen más élmény, mint a fagyasztott püré verzió), bármikor készíthetünk egy finom és gyors ebédet, vagy vacsorát. Érdemes kísérletezni, mert a friss, finom levelek roppant egészségesek is.
A gnocchit elkészíthetjük magunk is, de már nagyon jó minőségű, készen vásárolható friss tésztákat lehet kapni, így szerintem nem kell sok időt eltölteni a konyhában a saját verzióval, mert a "bolti" is adhat megfelelő élményt.Hozzávalók (4 személyre)500 gr gnocchi (a friss verzió, amit a boltok hűtőiben lehet megtalálni)6 jó nagy (férfi)marék friss spenót (nagyon összeesik)250 gr mascarpone2 dl tejszín4-5 dundi gerezd fokhagyma1 evőkanál vajsó, borsElkészítéseAnnyira gyorsan elkészül az étel, hogy mire a gnocchi megfő, addigra a szósszal is megleszünk, tehát tényleg nagyon gyorsan.Feltesszük a vizet főni, amíg felforr, előkészítjük a hozzávalókat. A fokhagymát megtisztítjuk, majd nagyon vékonyan felszeleteljük, a parajleveleket átválogatjuk, megmossuk és leszárazzuk (ha túl hosszú a szára), majd sifonádra vágjuk, de a tálaláshoz elrakunk egy marékkal a legszebbekből.Ha a víz fő, megsózzuk, majd a gnocchit megfőzzük (amikor feljön a víz felszínére, készen is van, ez pár perc).Közben egy nagyobb serpenyőben a vajat felolvasztjuk, rádobjuk a szeletelt fokhagymát, pár percig forgatjuk vigyázva, hogy ne színeződjön el. Ha elérte az orrunkat a fokhagyma illata, akkor rádobjuk a vágott spenótot, átforgatjuk a vajon, így összeesik. Közben elkészül a gnocchi, amit kiszedünk a vízből és átforgatjuk a parajos, fokhagymás vajon. Ha mindent bevont a parajos, fokhagymás vaj, akkor mehet rá a mascarpone és a tejszín, borsozzuk, a főzővízzel beállítjuk a szósz sűrűségét (bevonóképes, mártás sűrűségű legyen). Egyet rottyan és kész. Kóstoljuk, ha szükséges sózzuk, majd tálalhatunk is.Tálaláskor a tányérra szedett krémes szószban tocsogó gnocchi tetejére szórjuk a tálaláshoz elrakott leveleket, díszíti is az ételt, de az íze és állaga is érezhető lesz, mikor fogyasztjuk.Ennyi. 15 perc. Egyszerű, gyors, finom.