Fenyőtűmázas és csipkemázas vajas kekszek

  • 2019.12.21.
  • 3

Omlós, vajas, édes kekszek a sült vaj jellegzetes finom ízével, rajtuk kellemes ellenpontként savanykás, illatos mázak.
Régi nagy kedvencem egy mágikus sütiket és készítő, vad alapanyagokat használó
oldal, és már egy ideje szemeztem a fenyőmázas kekszekkel, most el is készítettem őket. Ez a máz inspirálta az inkább hazai vad alapanyagból, a csipkebogyóból a hasonló cukormázas sütit is, amit második nekirugaszkodásra sikerült finomra és mutatósra megalkotni. A fenyőtűs máz kissé citromos, a csipkebogyós pedig picit narancsos ízesítésű. Az eredeti recept cukormáza nekem nem lett jó, így visszatértem a már jól bevált cukormázak kanalas, óvatos adagolású módszeréhez.



Keksztészta1 bögre liszt1/2 bögre porcukor1/2 bögre kukoricakeményítő3/4 bögre vaj (jófajta, 100 %-os)Én egy vaj térfogatának lemérésével kezdtem: egy 20 dkg-os vajat felolvasztva egy egyenes oldalú bögrébe töltve lemértem, mekkora helyet tölt ki. Kb. eltaláltam a bögreméretet, éppen 3/4 rész lett benne a vaj. Utána ezzel a bögrével mértem a szárazanyagokat is. (A felolvasztott vajat puhára visszahűtve használtam fel.)A porcukrot és a lisztet átszitálás után összekevertem a keményítővel, majd a vajat hozzáadva összegyúrtam a tésztát. Elég lágy tésztát kaptam, így két fólia között nyújtottam ki 4-5 mm vastagra, majd kiszúrtam kekszeket és előmelegített sütőben 160 fokon sütöttem, míg a szélük kissé elkezdett barnulni. (A teljes tepsi sütése előtt próbasütést is csináltam pár keksszel. Megnéztem mennyire nőnek meg a kekszek, elég jó-e tészta állaga. Érdemes, nekem többször ugyanúgy készítve sem lett mindig ugyanaz az eredmény).Fenyőtűs máz:3 csapott evőkanálnyi az ágakról ollóval levágott lucfenyő tűlevelet két nagy kanál porcukorral és egy kanál keményítővel összedaráltam (egy késes magdarálóval, de kávédaráló is jó), majd átszitáltam. A fenyőlevél rostjai maradtak fenn a szitán. A fenyős, kissé szürkészölddé vált porcukrot további porcukorral kiegészítettem 120 grammra. Pici citromhéjat reszeltem hozzá. Ehhez adagoltam kanalanként a folyadékot, ami tejszín és citromlé volt. Először nehéz keverni, de a cukor előbb utóbb felveszi a folyadékot és felhígul. Nekem két evőkanálnyi jó zsíros tejszín és egy kanál citromlé elég volt. Ha még puhább mázat szeretnénk, akkor zsíros tejszínt kell még hozzá adni. Kísérleteztem keményítő+porcukor keverékével is, azt felmelegítve, majd lehűtve készíteni a mázat. Finom puha máz lett, de lassan száradt és nagyon nehéz kimérni, mennyi a jó.

Csipkebogyós máz:Alapjában ugyanúgy készült, mint a fenyőtűs. 2 félmarék friss, megmosott, megszárított, majd két végétől megtisztított csipkebogyót daráltam össze két kanál porcukorral és egy kanál keményítővel. Sokáig kell darálni. A magok egyben maradnak, és a magok körüli szőrök is részben. Ez utóbbiak miatt többször át kell szitálni. Első szitálásnál a magok maradnak fenn és az összetapadt szőrök. A második, sőt a harmadik szitálásnál is még maradtak fenn kis pamacsokká összeállt szőrök. Addig szitáltam míg maradtak kis szőrpamacsok. Utána kiegészítettem a csipkebogyós cukrot 120 grammra és a fenyőtűsnél leírt módon készítettem a mázat, csak citromlé helyett narancslével és pici reszelt narancshéjjal.
A 120-120 g fenyőtűs és csipkebogyós máz éppen elég volt 20 dkg vajból sült 2 tepsi kekszhez. A mázak zöld illetve csipke színe akkor jön elő, amikor a folyadékot hozzáadtam.











Címkék

Csipkebogyó Fenyő