Mogyorótorta vadon nőtt mogyoróból

  • 2020.11.16.
  • 6

Gyermekkorom egyik évében Édesanyám kérdezte milyen tortát szeretnék majd születésnapomra. Rávágtam, hogy mogyorót.
Hát soha nem sikerült annyi mogyorót összeszedni az erdőben, hogy az elég legyen egy tortára. Így általában a diótorta volt a befutó. Hogy ne mondjam mindig...bár én úgy emlékszem.Aztán idén úgy adódott, hogy Kicsilány jó sok mogyorót pucolt, összegyűjtötte, és azt mondta keressek egy nekem tetszó mogyorótorta receptet. Mert ő megsüti nekem.Kerestem. Egy kesudiósat alakítottunk át mogyorósra. Az eredmény....na mit gondoltok milyen, ha blogbejegyzés is kellett szülessen róla?Hozzávalók egy 20 cm átmérőjű tortához:a lapokhoz:6 tojásfehérje;20 dkg cukor;1 teáskanál borkősav;4 dkg liszt;11,5 dkg darált mogyoró;7,5 dkg tört mogyoró.a krémhez:
15 dkg cukor;0,6 dl víz;6 tojássárga;1 teáskanál vaniliakivonat;34 dkg vaj.a szóráshoz:21,5 dkg tört, pörkölt mogyoró.Elkészítése:A tojásfehérjét a borkósavval laza habbá verjük, majd részletekben hozzáadjuk a cukrot és kemény habot verünk. Ekkor lazán beledolgozzuk az előzőleg a liszttel összekevert darált és tört mogyorót. Kikent és lisztezett, 20 cm átmérőjű sütőkarikával 4 lapot sütünk. Ehhez a sütőt 150 fokra fűtjük és kb 50 percig sütjük.A krémhez a tojássárgáját a vaníliakivonattal kikavarjuk, majd a cukorból a vízzel szirupot főzünk. A cukorszirupot vékony sugárban a tojássárgákhoz kavarjuk. Lánykámnál valami galiba folytán a cukorszirup összeállt a tál oldalán, így mentő akció szükségeltetett. Gőzfürdő fölött, állandó kavarás mellett egyneműsítette a masszát. A vajat habosra kavarjuk, majd hozzákeverjük az időközben kihűlt tojássárgás krémet.A torta összeállításához helyezzünk egy meringue lapot a tálra. Ezt kenjük meg a vajas krémmel, szórjuk meg a tört, pörkölt mogyoróval, és ugyanígy rétegezzük tovább.Nyugodtan összeállíthatjuk előző nap is, hűtőben harmadik nap is pont olyan mint frissen összeállítva.