Diós sütemény

  • 2019.10.28.
  • 0


Ez az a fajta süti, ami igencsak kelleti magát, dió ha van, simán kéthetente is elkészíthető, garantáltan "elkopik".Hozzávalók egy gáztepsi mérethez:A tésztához:40 dkg liszt15 dkg mangalica zsír (vagy 17-18 dkg klasszikus disznózsír, avagy 20 dkg vaj)20 dkg cukor10 dkg görög joghurt2 tojássárga2 csomag vaniliás cukor (avagy házi vaniliás cukor, netán vanilia kivonat)3-4 evőkanál tejnagy csipet sóTöktelékhez:8 tojás2 tojásfehérje (ami a tésztából kimaradt)20 dkg cukor2 csomag vaniliás cukor (avagy a fenti alternatívák)2 evőkanál rum (helyettesíthető konyakkal)35 dkg darált dióMázhoz:40 dkg porcukorkisebb citrom leveA tészta hozzávalóiból gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk (vagy késes aprítót is használhatunk). Ezt két részre osztjuk, nem teljesen igazságosan. Az alsó részhez való legyen a nagyobb, hisz ezt a sütőpapírral bélelt tepsibe téve ennek oldalára is fel kell húznunk.A töltelékhez a tojást, tojásfehérjét a cukorral és a vaniliás cukorral konyhai robotgéppel minimum 5 percig habosítjuk, hozzáadjuk a rumot, majd végül óvatos mozdulatokkal belekavarjuk a diót. Vigyázzunk, ne maradjon diócsomó szárazon.Ezt a tölteléket a kinyújtott tésztarétegre simítjuk, majd ráhelyezzük a kisebbik tésztarészből nyújtott tetőt.170 fokra melegített sütőben, légkeverésen nekem 27 perc alatt sült meg.Miután a kisült tészta langyosra hűlt, a tetején elkenjük a frissen készített mázat. Ehhez a porcukrot elkavarjuk a citromlével. Inkább ne tegyük bele az egész citrom levét, hogy ne hígítsuk el a mázat, könnyebb helyzetben vagyunk ha utólag kell még hozzácsepegtetni. Ha mégis túl hígnak ítéljük, nyugodtan kenjük rá a tészára, majd szórjunk bele darált diót, vagy bármilyen más csonthéjjas forgácsot.

Címkék

Dió Édes