Pulykaragu ecetes tormával

  • 2013.05.09.
  • 0

A különféle receptes könyvek általában egy kötetben szokták összegyűjteni a ragukat és egytálételeket.Valahogy úgy szoktam mondani, hogy minden egytálétel lehet ragu, de nem minden ragu egytálétel. Ez is lehetne akár egytál is, de most úgy készült, hogy valamilyen köret is legyen hozzá, ugyanis az olajban sült krumpli nálunk ritka vendég, de most mégis ezt ettünk volna.
A maradékhoz pedig a fagyasztóból vettem ki a főtt barnarizst. Jó párosítás volt mindkettő.1 kg pulykacomb kockákra vágva / mellhúsból sosem csinálnék ilyet /3 db közepes hagyma apróra vágva2 duci gerezd fokhagyma összevágva15 dkg nyers, füstölt sonka1 ek. házilag eltett sós paprika2 kk toscan fűszerkeverék1 kk provanszi fűszerkeveréksó, bors, pici csili1,5 ek ecetes torma1 dob csicseriborsó / 400 gr. /----eredetileg kukorica2 dl főzőtejszín2 ek kacsazsírNagyon kevés olajon kisütöttem a sonka zsírját és meg is pirítottam egy kicsit.A sült sonka kockákat kiszedtem és sajnos a zsírját is kiöntöttem, mert annyira sós volt, hogy nem lehetett használni.A kacsazsíron megpároltam az összevágott hagymát és fokhagymát, beletettem a sós paprikát.Rátettem a felkockázott húst és jól átforgattam, hogy kicsit meg is piruljon. Beletettem a sonkát is.Megszórtam a fűszerekkel és felengedtem vízzel, de lehet alaplével is, ha van készen, esetleg leveskockából készült alappal.Amikor puhára főtt, akkor kevertem hozzá a tormát és a csicserit.Ismét összeforraltam, hogy az ízek elvegyüljenek.A végén hozzáöntöttem a tejszínt és összerottyantottam amíg kissé be nem sűrűsödött.Érdekes pikáns íze lett, de másnapra tökéletesen összeértek az ízek! Kellemes össz ízhatás és egyáltalán nem az ecetes torma íze dominált.A gyönyörű vaslábasom ismét remekül bevált. Ez már a harmadik ragu volt, ami ebben készült, és alig várom, hogy még egyet vehessek!