Zebratorta

  • 2015.09.06.
  • 3

Ezt a sütit úgy tudnám jellemezni, hogy nagyon egyszerű elkészíteni, nagyon mutatós és nagyon finom. Az eredeti recepthez képest annyit változtattam rajta, amennyit egy „csokisnak” feltétlenül kell. Nevezetesen, a tészta fehér részébe olvasztott fehér csokoládét tettem, a kakaós részébe pedig, olvasztott fekete csokit. Azt hiszem, nem kell mondanom, hogy milyen jótékony hatással volt a végeredményre…Hozzávalók: (egy csésze 2,5 dl)3 csésze liszt¼ teás kan. só2 teás kan. sütőpor20 dkg szobahőmérsékletű vaj1 csésze cukor4 egész tojás1 teás kan. vanília kivonat2 ev. kan. kakaó1 ev. kan cukor¼ csésze tej100 g fehér csokoládé100 g fekete csokoládéKészítés:A sütőt előmelegítem. (180 C°)A lisztet, a sót és a sütőport egy tálba teszem, egy másik tálba a vajat és a cukrot, simára keverem.A tojásokat egyenként hozzáadoma vajas részhez és alaposan átkeverem.Végül mehet bele a vanília kivonat is.A lisztes részt a tojásos vajas részhez adom, átkeverem és ezzel a tészta fehér része kész. Puding állagú, lágy tésztát kell kapnom, ha túl sűrű, tehetünk hozzá kevés tejet, ill. lisztet, ha túl lágy lenne.A barna részhez a kakaót, cukrot és a tejet összekeverem.A tésztának kicsit kevesebb, mint a felét hozzáadom a kakaós, cukros, tejes keverékhez.A fehér csokit felolvasztom (lehet: víz-gőz fölött, mikrósütőben vagy csokoládéolvasztó gépben), lényeg, hogy ne égjen meg a csoki, és hozzáadom a tészta fehér részéhez. Átkeverem, félreteszem.Ezt a műveletet ugyan így elvégzem a fekete csokoládéval is, és a tészta kakaós részéhez keverem. FélreteszemNézzük, hogy mitől is lesz zebracsíkos a süti?A tortaformát (átmérő:24 cm), egy pici vajjal kikenem. Sürőpapírból 24 cm átmérőjű kört vágok és a vajazott formába simítom.Egy evőkanál fehér tésztát teszek a tortaforma közepébe, majd erre egy evőkanál csokis tésztát teszek, ismét egy kanál fehér, majd egy kanál csokis tészta következik… ezt a műveletet addig folytatom, míg el nem fogy mindkét tészta. Ez alatt a lágy, krémes tészta szétterül és betölti a tortaformát.Egyszerű ez, csak egy pici türelem kell hozzá.Előmelegített sütőbe teszem, és 50-60 percig sütöm.Akkor jó, ha a teteje felemelkedik, és egy kicsit bereped.Az igazi meglepetés akkor lesz, amikor a sütit felvágjuk.