TANGZHONG SAJTOS - OLÍVÁS CSIGA

  • 2017.10.23.
  • 9

tangzhong sajtos csigákAz előző bejegyzésemben írtam bővebben erről a csoda technikáról. Az már biztos, hogy a kakaós sokkal jobban mutat, de én mindenképpen ki szerettem volna próbálni egy sós változatát is. A kakaós csigák tésztája volt a kiinduló, de lefeleztem és egyszerűsítettem, nem került bele tojás és tejtermék sem.
Az az igazság, hogy ezek nem annyira fotogének, de eszméletlen finomak. Az alja és teteje kissé roppan, belül pedig foszlós és puha, no meg ízletes az extra szűz olívától és a sajttól.

Kicsiket készítettem, mert party falatkáknak szántam (22 db.), de szerintem rendes, normál méretű kifliknek formázva lenne a legtökéletesebb. Egyszerűen abbahagyhatatlan.
HozzávalóktangZhong3 dkg. liszt15 dkg. víztészta15 dkg tangzhong40 dkg tönköly búza fehér liszt1 cs. szárított élesztő1,2 dl víz1 t.k. cukor1,5 t.k. só3 e.k. extra szűz olívaréteg1/2 dl extra szűz olíva5 dkg sajtextra szűz olíva a lekenéshezreszelt sajt és fekete szezám a szóráshozElkészítésElőször is a tangzhong elkészítése. Mérj ki 3 dkg lisztet és 15 dkg vizet egy lábasba. Nem őrültem meg, hogy dkg.-ban adom meg a víz mennyiségét, csak nekem így a legegyszerűbb pontosan kimérni a mérlegen.Főzd fel 65 fokig, miközben folyamatosan kevered. Ha nincs hőmérő, akkor addig főzd, amíg a fakanál barázdákat hagy az edényben.Takard le és hagyd szoba-hőmérsékletűre hűlni.Az élesztőt szórd langyos vízbe, add hozzá a cukrot és várd meg, amíg kis buborékok képződnek.A lisztet tedd egy edénybe, de csak 38 dkg.-ot, add hozzá a kihűlt tangzhong-ot , sót, az élesztős vizet és olívát, dolgozd össze.Borítsd lisztezett deszkára és gyúrd rugalmasra. Kicsit ragacsos a tészta, ezért add hozzá a maradék lisztet és lisztezd is alatta.Amikor elkészült, fóliázd le és meleg helyen hagyd 1 órát kelni.A megkelt tésztát lazán mozgasd át, majd lisztezett deszkán nyújtsd vékonyra.Kend le az olívával, reszelj rá jófajta ízes sajtot (nálam füstölt).A tészta két végét hajtsd középre, majd hajtsd ketté.Fordítsd el 90 fokban, nyújtsd ki vékonyra, majd ismét középre hajtsd a két végét, majd középen ketté.Ezután nyújtsd hosszú csíkká.Vágd háromszögekre és a vastagabb végénél kezdve tekerd fel. Ha vastagnak gondolod a tésztát, akkor finoman nyújts egyet a háromszögeken.
Minél szélesebb az elkészült tésztacsík, annál ducibb csigákat tudsz tekerni belőle.A hagyományos csigákhoz csak egyenes csíkokat kell vágni.A feltekert tésztákat tedd sütőpapírral fedett tepsikre, hagyd 20 percet pihenni, majd kend le olívával és szórd meg sajttal, szezámmal, köménnyel.. bármivel, amit szeretsz.170 fokos légkeveréses sütőben, süsd aranybarnára k.b. 16 perc, persze ez mérettől is függ.Csak, mert szeretem...kreatív gasztroblog