Műtét előtt: az endometriózis műtét laparoszkóppal

  • 2021.10.13.
  • 7

"Nagy laparoscopiás műtét: méheltávolítás (részleges vagy teljes, függelékkel együtt vagy anélkül), myoma kiágyazás, súlyos endometriózis (mélyen infiltráló, hüvelyt, húgyvezetéket, húgyhólyagot, bélrendszert érintő), medencefenéki műtétek (süllyedések, kismedencei szervek előeséseinek kezelésére)" (forrás)kép"Laparoszkópia menete:Fontos a műtét megfelelő időzítése, általában a menstruáció utáni napokban, a ciklus első felében szoktuk tervezni a műtétet.A minimálisan invazív módszer ellenére szükségesek elővizsgálatok a diagnosztikus vagy operatív céllal tervezett laparoszkópos beavatkozás előtt. Ezek a vizsgálatok egy belgyógyászati szempontból egészséges személynél:laborvércsoport-meghatározás, ellenanyagszűrésmellkasi RTG-vizsgálatEKGaltatóorvosi vizsgálat (leletek birtokában egy általános fizikális vizsgálat)egyéb kiegészítő vizsgálatok a páciens állapotának megfelelőenLaparoszkópos műtéteket általában ún. „egynapos ellátás” keretében el lehet végezni, ami azt jelenti, hogy a műtét napján reggel jelentkezik a beteg éhgyomorral (előző este még lehet vacsorázni, de aznap már inni sem szabad).
Ha az operáló orvos vagy az altatóorvos korábban speciális előkészítést nem javasolt, akkor különösebb tennivaló nincsen. Fontos az ékszerek és főleg a testékszerek eltávolítása, szájban lévő piercing az altatást, köldök vagy intim piercing a műtétet akadályozhatja és szövődményforrást jelenthet. Műtét megkezdése előtt a húgyhólyagot ki kell üríteni. A műtét kezdete előtt a beteget műtősfiú a műtőasztalra fekteti a kivitelezni kívánt műtéthez optimális testhelyzetben.
Ezt követően az altatóorvos és asszisztense az alkar vénájába vezetett vékony csövön keresztül altatószereket és izomlazító szereket ad be, a beteg elalszik, fájdalmat, kellemetlenséget egyáltalán nem érez. A megfelelő lélegeztetés biztosítására ezután tubust vezetnek be a légcsőbe. Ekkor a műtétet végző orvos és asszisztense fertőtleníti és izolálj a műtéti területet. A műtősnő addigra előkészíti a steril műszereket, melyek az elvégzendő beavatkozáshoz szükségesek. Ez az előkészület laparoszkópos műtét esetén hosszabb folyamat, hiszen a hasüreget gázzal fel kell tölteni, hogy legyen hely a műtét elvégzéséhez, fényforrást kell alkalmazni, hiszen nem nyílt technikáról van szó, ahol közvetlenül műtőlámpa tudná megvilágítani a kérdéses régiót. Ugyanez a magyarázata annak, hogy az operatőr nem látja közvetlenül a szervet, amelyen a beavatkozást végzi, a képet a hasüregből videokamera továbbítja monitorra. A speciális technika azt jelenti, hogy a műszerek is speciálisak, a hagyományos sebészeti eszközök nem alkalmasak laparoszkópia elvégzésére. Ezért szükséges a műtő és az eszközök előkészítése jóval azelőtt, hogy a beteg a helyiségbe megérkezne.Fontosabb műszerek, eszközök:insufflator készülék (hasüregbe a gáz beáramoltatásáért felelős)fényforrás, fénykábel, videokamera, amelyek az endoszkópos eszközhöz illeszthetőkmonitortrokár (ezen keresztül visszük a hasüregbe a laparoszkópot és a műtéti eszközöket)szívó-mosó berendezéscoaguláló eszközökdaraboló eszközöksebészi eszközökAz előkészületeket követően az operatőr a köldökgyűrű alsó részén 10-15 mm-es metszést ejt, itt vezeti be a trokárt, amelyen keresztül a hasüreget gázzal feltölti (CO2), vagy történhet a feltöltés úgy is, hogy egy vékony speciális tűt (Veress-tű) szúr be először a hasfalon keresztül és a trokárt csak akkor vezeti be, amikor a hasüreget a gáz már feltöltötte. A trokáron keresztül bevihető a laparoszkóp, amellyel a hasűri szerveket meg lehet tekinteni. Ha a műtéthez szükséges, 2-3 segédtrokár is bevezethető a „bikinivonal” magasságában a bőrön ejtett kb. 1 cm-es metszéseken keresztül. Ez a művelet már láthatóvá tehető és ellenőrizhető a monitoron.FORRÁS: AFP/BORIS HORVATEzután a beavatkozás az adott kórkép műtéti technikájának megfelelően folytatódik tovább.képA műtét végén az operáló team gondosan ellenőrzi, hogy nem maradt-e vérzés a preparációnak megfelelő területen, vagy nincs-e sérülés a környező szerveken. Ha ilyen nincsen, akkor az eszközöket eltávolítják, a gázt a hasból kiengedik. A pici bőrmetszéseket egy-egy öltéssel megvarrják.Az altatóorvos a beteget felébreszti, a légcsövéből eltávolítja a tubust, és ha stabil az állapota, a műtősfiú a kórterembe szállítja. Diagnosztikus műtét esetén a beteg akár aznap hazamehet, operatív laparoszkópia után általában egyéjszakás megfigyelés indokolt. " (forrás)