Bodzás fánk, tejmentesen

  • 2015.05.17.
  • 3

Pár napja ugyebár sikeresen elkészítettem azt a bizonyos fánkot, ami cukormázas, cukorgyöngyös, rendkívül hizlal, ám kíméletlenül eteti magát, annyira finom. (Ezt itt.) Már akkor is feljött, hogy a pici fiam pöttyösödött tőle, mert volt benne tej, nem is kevés. Na most nekiálltam, és egy érdekes módon oldottam meg a tejmentességet. Nagyon más lett a tésztája, ropogósabb, de bodzás kívül-belül.Bodzás fánk, tejmentesenHozzávalók:50 dkg liszt1 csipet sófél csomag friss élesztő15 dkg Liga margarin (tejmentes!)1 citrom reszelt héja és leve1,5 dl bodzaszörp (sűrű, hígítás nélküli)0,5 l cukros víz, az élesztő felfuttatásához2 ek cukorkevéske vaníliaaromaA forma kikenéséhez kb. 3 ek olajBevonat:1 dl 50 %-os citromlé1 dl bodzaszörp (sűrű, hígítás nélküli)15 dkg porcukorElkészítés:A tészta hozzávalóit a kenyérsütő gépbe tesszük, kelesztő-dagasztó programmal elkészítjük.A fánkformát kiolajozzuk vékonyan, a fánkokat ugyanúgy kb. két diónyi gömbbé szaggatjuk, a közepét kilyukasztjuk, úgy belehelyezzük, és 220 fokon légkeveréssel megsütjük (kb. 10-12 perc; igen, ez hamarabb készen van, mint a tejes változat).Kiborítva belemártjuk a mázba, amit egészen egyszerűen készítünk: a citromlevet, a bodzaszörpöt és a porcukrot összekavarjuk csomómentesre. Ha kell, citromlével vagy porcukorral tudunk javítani az állagán.Ha tetszett, kövess a FACEBOOK oldalamon is!