Szedres gombóc

  • 2021.09.02.
  • 7

Bár már szeptember van, a fekete szeder bokrunk még mindig tartogat termést a számunkra. Készítettem is belőle egy kis desszertet, ami egy tartalmas leves után akár második fogás is lehet. Picit munkaigényes, de mindenképpen megéri kipróbálni.Hozzávalók kb. 13 db-hozTésztához:*35 dkg krumpli*1 nagy csipet só*1 púpozott ek porcukor*1 kisebb tojás*3 púpozott ek lisztTöltelékhez:*13 nagyobb szem fekete szeder*2-3 púpozott ek porcukor*0,5 tk őrölt fahéjForgatáshoz:*15 dkg zsemlemorzsa*3-4 ek olajTálaláshoz:*porcukor
A krumplit meghámozzuk, puhára főzzük, leszűrjük és méh melegen áttörjük. Ha kicsit hűlt, hozzáadjuk a tojást, a sót, a porcukrot és annyi lisztet, hogy a massza ne legyen kemény, de ragacsos sem. Hengert formázunk belőle és ujjnyi szeletekre vágjuk.
Egy adag tésztát a tenyerünkbe teszünk, a közepébe rakunk egy megmosott, fahéjas porcukorba forgatott szedret. Gombócot formázunk. Gyöngyöző vízben minden gombócot kifőzünk.
Közben a morzsát megpirítjuk, az olajjal összedolgozzuk, a kifőtt és lecsepegett gombócot megforgatjuk benne.
Porcukorral megszórva kínáljuk.