Mákos-cukkinis csiga

  • 2021.09.19.
  • 7

A kelt tészták a szívem csücskei. Nagyon szeretem őket minden formában. Ez most egy mákos-cukkinis töltelékkel készült változat. Azt hiszem ez is bekerült a családi kedvencek közé.
A recept megjelent a Kifőztük magazin szeptemberi számában is.Hozzávalók kb. 15 db-hozTésztához:*50 dkg liszt*1/2 kk só*2 púpozott ek cukor*2,5 dkg friss élesztő*1 nagyobb tojás*10 dkg vajTöltelékhez:*10 dkg darált mák*5,5 dkg cukor*1 ek vaníliás cukor*1 kezeletlen citrom reszelt héja*22 dkg zsenge cukkini*3 púpozott ek savanykás lekvárÁtgőzöléshez:*2-3 ek tejTálaláshoz:*porcukor
A lisztet elvegyítjük a sóval, a cukorral, hozzáadjuk a tejben felfutott élesztőt, a tojást és a puha vajjal alaposan kidagasztjuk. Lefedve a duplájára kelesztjük.
A mákot összekeverjük a kétféle cukorral, a citrom reszelt héjával, majd beleforgatjuk a sajtreszelőn lereszelt cukkinit és a lekvárt.
A megkelt tésztát lisztezett felületen 0,5 cm vékonyra és téglalap alakúra nyújtjuk, majd egyenletesen elkenjük rajta a mákos tölteléket. A szélesebbik oldaláról szorosan feltekerjük. 2 cm széles szeletekre vágjuk. Sütőpapíros tepsiben addig pihentetjük, míg a sütő bemelegszik.
180 fokon kb. 15 perc alatt megsütjük.
Azonnal lekenjük tejjel és letakarva 10 percet hagyjuk átgőzölni. Kevés porcukorral megszórva kínáljuk.