Fügés galette

  • 2021.09.18.
  • 1

Még mindig van érett füge a kertünkben. Pár darabból készítettem egy igazán egyszerű édességet. Omlós tészta, a gyümölcstől szaftos töltelék jellemzi. Érdemes kivárni, amíg kihűl, mert akkor szebben szeletelhető.Hozzávalók:Tésztához:*30 dkg liszt*1 csipet só*2 ek cukor*1 nagyobb tojás sárgája*17 dkg vaj*3-4 ek vízTöltelékhez:*2 ek fügelekvár*6-7 nagyobb fügeTovábbá:*1 tojás a lekenéshez*1 ek barna cukor
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk. Sütőpapíron 3-4 mm vékonyra és kör alakúra elnyújtjuk. Nagy méretű gáztepsibe rakjuk.
Megkenjük vékonyan lekvárral úgy, hogy a tésztakorong szélén 3 cm-t üresen hagyunk. Rárakjuk a felkarikázott fügét. A tészta szélét visszahajtjuk a töltelékre. Lekenjük felvert tojással. Megszórjuk kevés barna cukorral.
180 fokos sütőben kb. 25-30 perc alatt megsütjük.
Ha kihűlt, szeletelve kínáljuk.