Mákos-cukkinis galette

  • 2021.08.14.
  • 3

Nagy mák rajongóként az jutott az eszembe, hogy gyümölcs helyett ezzel a sötét finomsággal készítem most el ezt a „nyitott peremes francia pitét“. Még egy kis csavar került bele, ami éppenséggel a cukkini, ami a mákkal tökéletesen összeillik. A család szerint ízre nagyon hasonlít a bejglihez. Biztosan mondhatom, hogy bekerült a családi kedvencek táborába.
A recept megjelent a Kifőztük magazin augusztusi számában is.HozzávalókTésztához:*30 dkg liszt*1 csipet só*2 ek cukor*1 nagyobb tojás sárgája*17 dkg vaj*3-4 ek vízTöltelékhez:*10 dkg darált mák*5 dkg cukor*1 kezeletlen citrom reszelt héja*1/2 kk őrölt fahéj*1 bébi cukkini (Kb. 20 dkg)*2-3 ek savanykás lekvár (ribizli vagy füge)Továbbá:1 egész tojás1 tk barna cukor
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összedolgozzuk és becsomagolva a hűtőben pihentetjük fél órát.
A cukkinit sajtreszelőn lereszeljük. A mákot elkeverjük a cukorral, a citrom reszelt héjával, a fahéjjal, végül beleforgatjuk a cukkinit és a lekvárt.
A tésztát sütőpapíron 3 mm vékonyra és kör alakúra elnyújtjuk. Nagy méretű tepsire átemeljük. Rákanalazzuk és elsimítjuk a tölteléket úgy, hogy tészta szélén kb. 3 cm részt szabadon hagyunk. Ezt a részt a töltelékre hajtjuk, lekenjük villával felvert tojással és megszórjuk barna cukorral.
180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük.
Pár perc pihentetés után szeletelve kínáljuk.