Mákos püspöksüveg

  • 2021.04.10.
  • 8

Igazán mutatós, finom és sokáig eltartható aprósütemény. A mák helyettesíthető dióval, kókusszal is. Ebből az adagból jó sok apróság lesz. A töltelék elkészítése után érdemes gyorsan dolgozni a sütivel, hogy ne essen össze a hab. Ajánlott nagyobb gyerekek segítségét is kérni. A recept megjelent a Kifőztük magazin áprilisi számában is. A sütemény elkészítéséhez a Russell Hobbs biztosította a kézi mixert.Hozzávalók kb. 46 db-hoz*30 dkg liszt*1 késhegynyi sütőpor*1 csipet só*10 dkg porcukor*1 ek vaníliás cukor*2 nagyobb tojás sárgája*18 dkg vajTöltelékhez:*2 nagyobb tojás fehérje*12 dkg porcukor*12 dkg darált mák*1 kezeletlen citrom héjaTálaláshoz:*porcukor
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Lisztezett felületen 3 -4 mm vékonyra nyújtjuk, 5 cm-es korongokat szaggatunk. Sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk mind. A maradék tésztadarabokat összedolgozzuk és vékony, 6 cm hosszú rudat sodrunk.
A tojás fehérjét kemény habbá verjük, a porcukorral további 2 percig verjük, majd beleforgatjuk a mákot és citrom reszelt héját. Minden tészta közepére teszünk egy teáskanálnyi tölteléket. Kereszt alakban mindegyik tetejére rakunk tészta rudat.
170 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Még melegen megszórjuk porcukorral.