Karfiolos paszternákkrémleves

  • 2021.01.19.
  • 9

Ebben a zord hidegben jól fog esni egy tányér forró leves, ami karfiolból és paszternákból készült. Utóbbi ritkán kerül nálunk asztalra, mert magunk nem termesztjük, de néha vásárolok a zöldségesnél. Kinézetre a petrezselyemhez (vagy valaki fehér répának hívja) hasonlít, de ízében azért kicsit más. Érdemes kipróbálni, mert megérdemel egy esélyt.
A recept megjelent a Kifőztük magazin januári számában is.
A pürésítéshez a Russell Hobbs Desire botmixerét használtam.Hozzávalók 3 személyre*45 dkg paszternák*35 dkg karfiol*1 kis vöröshagyma*2 gerezd fokhagyma*2 ek olaj*2 nagy csipet só*1 csipet őrölt fekete bors*1 csipet őrölt szerecsendió*6 dl zöldségleves alaplé*2 dl tejszínTálaláshoz:*tökmagolaj
A karfiolt rózsáira szedjük, a paszternákot megpucoljuk, kisebb darabokra vágjuk, a vöröshagymát felkockázzuk. Utóbbit kevés felforrósított olajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a zöldségeket. Az alaplével felöntve, a fűszerekkel ízesítve, lefedve puhára főzzük.
A tálaláshoz pár karfiolrózsát félreteszünk.
A levest botmixerrel pürésítjük, a tejszínnel krémesítjük és felforraljuk.
Melegen, a félretett karfiolrózsával és tökmagolajjal meglocsolva kínáljuk.