Mákos ökörszem

  • 2020.12.23.
  • 4

Nálunk nem telik el ünnep kalács nélkül. A bejgli az, ami elmaradhatatlan, de idén egy könnyű, mutatós, kellemesen puha tésztás, illatos finomság is a karácsonyi asztal része, mégpedig egy citromos, mákos töltelékkel ízesített korongocska, amit ökörszemnek hívunk. A recept megjelent a Kifőztük magazin decemberi számában is.

Ezzel a mákos édességgel kívánok minden kedves olvasónak békés, boldog, finomságokban gazdag ünnepet!Hozzávalók kb. 15 db-hozTésztához:*25 dkg liszt*1 csipet só*1,5 dkg friss élesztő*1 dl tej*5 dkg vaj*1 nagyobb tojás sárgája*2 ek cukorTöltelékhez:*10 dkg mák*2 ek cukor*1 ek vaníliás cukor*1 kezeletlen citrom reszelt héja*Kb. 7 ek tejLekenéshez:*1 tojásÁtgőzöléshez:*3-4 ek tej
A lisztet elvegyítjük a sóval, hozzáadjuk a tejben felfuttatott élesztőt, a cukrot, a vajat és a tojást. Alaposan kidagasztjuk. Lefedve a duplájára kelesztjük.
Lisztezett felületen hüvelykujjnyi vékonyra nyújtjuk. Egy 6,5 cm-es pohárral kiszaggatjuk, sütőpapíros tepsibe rakjuk, közöttük helyet hagyva. Egy kis pálinkás pohár talpával (3 cm) a korongok közepét lenyomjuk. Letakarva 20 percet kelesztjük.
A töltelékhez a mákot ledaráljuk, ízesítjük a cukrokkal, a citrom héjával, majd összedolgozzuk a tejjel.
A korongokat lekenjük egy felvert tojással, a közepükbe halmozunk egy kevés tölteléket.
180 fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük.
Még melegen lekenjük tejjel és letakarva hagyjuk 10 percet átgőzölni.
Porcukorral megszórva kínáljuk.