Mákos batyu

  • 2020.12.03.
  • 2

Az ünnep elmaradhatatlan része a kalács. Legyen az bejgli vagy másféle kelt tészta, akár batyu. Nálunk most olyan édesség készült, ahol a puha, foszlós tészta citromos mákot rejt. Érdemes kipróbálni. Nem csak mákrajongóknak. A recept megjelent a Kifőztük magazin novemberi számában is.Hozzávalók 12 db-hozTésztához:*25 dkg liszt*1 csipet só*1,5 dkg friss élesztő*1 dl tej*5 dkg vaj*1 nagyobb tojás sárgája*2 ek cukorTöltelékhez:*10 dkg darált mák*2 ek cukor*1 ek vaníliás cukor*1 kezeletlen citrom reszelt héja*Kb. 7 ek tejLekenéshez:*1 tojásÁtgőzöléshez:*3-4 ek tej
A lisztet elvegyítjük a sóval, hozzáadjuk a tejben felfuttatott élesztőt, a cukrot, a vajat és a tojást. Alaposan kidagasztjuk. Lefedve a duplájára kelesztjük.
Lisztezett felületen téglalap alakúra és kb. 1 cm vékonyra nyújtjuk. 12 egyforma kockára vágjuk. A töltelékhez a darált mákot ízesítjük a kétféle cukorral, a citrom héjával, majd összedolgozzuk a tejjel. A tésztalapok közepén egyenletesen elosztjuk. A kockák négy sarkát összefogva batyut formázunk. Sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk, ahol 20 percet pihentetjük.
180 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük.
Még melegen lekenjük tejjel és letakarva hagyjuk 10 percet átgőzölni. Porcukorral megszórva kínáljuk.