Túrós virágfánk

  • 2019.07.06.
  • 4

Már rég készítettem fánkot, ezért most itt volt az ideje egy kis sütögetésnek. Mégpedig felhasználva a Cookoritól kapott virág alakú kiszúrót. Pont jól jött egy kis gulyásleves utáni második fogásként. A recept megjelent a Kifőztük magazin júniusi számában is. Hozzávalók kb. 33 db-hoz: *23 dkg liszt + kevés a nyújtáshoz *1 kk só *2 kk szódabikarbóna *25 dkg túró *1 nagy tojás *3 púpozott ek porcukor *1 ek vaníliás cukor *1 kezeletlen citrom *1 evőkanál rum *10 dkg vaj *olaj a sütéshez *porcukor a tálaláshoz A túrót jól áttörjük és hozzáadjuk a tojást, a cukrokat, a citrom reszelt héját és kifacsart levét, a rumot és a puha vajat. Összekeverjük, és beledolgozzuk a sóval, szódabikarbónával elkevert lisztet.
Lisztezett felületen kb. 4 mm vékonyra nyújtjuk, a lisztbe mártott tavaszi virágformával kiszaggatjuk.
Felforrósított olajban közepes lángon minkét oldalát megsütjük.
A felesleges olajat papírtörlőn lecsepegtetjük. Porcukorral megszórva kínáljuk.