Mandulatorta, ahogy a gyerekeim szeretik - Emese receptje

  • 2018.12.10.
  • 8

Hozzávalókpiskóta:10 dkg mandula4 tojás10 dkg cukor (én barna nádcukrot és eritritet használok felesben és a kiírt 10 dkg helyett csak kb 7 dkg-ot használok- mi nem igazán szeretjük a túl édes sütiket)5 cs. vaníliás cukor5 dkg liszt (fehér liszt helyett durumbúza lisztet vagy magvak -mandula, dió, amerikai mogyoró- finom őrleményét használom)1 tk. sütőpor1/2 citrom reszelt héja (ezt én nem igazán szeretem, így nem is használom)kevés citromléKrémhez:50 dkg mascarpone1 vaníliarúd (vaníliás cukrot használok és vanília aromát)6 dkg porcukor (ez is barna cukor és eritrit felesben – 6 dkg helyett csak kb 4 dkg-ot használok)2 ek. mandulalikőr (helyette mandula és rum aromát használok)2,5 dl tejszín1 lappos evőkanál zselatin10 dkg ét tortabevonó5 dkg mandulapehely (lehet helyettesíteni: durvára darált mandula, dió, mogyoró, esetleg kókusz1 ek. kakaóporElkészítésPiskóta:A mandulát durvára daráljuk. A tojássárgákat a kétféle cukorral krémesre keverjük, majd beleforgatjuk a sütőporral, mandulával, citromhéjjal elvegyített lisztet. Apránként hozzáadjuk a citromlével keményre vert tojásfehérjét. Ramával kikent, kilisztezett 26 cm-es kapcsos formába tesszük és előmelegített sütőben, 175 fokon kb. 40 percig sütjük. A piskótát kivesszük a formából, hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt én visszateszem a kapcsos formába.Krém:A zselatint 1 dl hideg vízbe pár percre beáztatom, majd lassú tűzön forrásig melegítem (forralni nem szabad)A mascarponét a vaníliavelővel, a porcukorral és a mandulalikőrrel simára keverjük. Beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt, a meleg zselatint -a zselatintól folyós lesz a krém ezért használom a tortasütő formát- és a krémet a kihűlt tortalapra simítjuk.A tortabevonót vízfürdőn megolvasztjuk, hideg tepsi hátára simítjuk, és hűvös helyre tesszük. Ha megdermedt, csokiforgácsokat faragunk belőle. A mandulapelyhet aranybarnára pirítjuk, ezzel és a csokiforgácsokkal díszítjük a tortát, végül kakaóporral meghintjük. A mandula forgács helyett (ez szerintem nagyon drága) darált magvakkal díszítem.A piskóta mennyiséget meg szoktam duplázni, így 2 soros tortát tudok belőle készíteni. A krém mennyisége még így is elég)Minden szülinapra ezt szoktam készíteni, mert a gyerekeim nagyon szeretik. Minden egyes torta alapja ugyanaz, de mindig teszek bele valami pluszt. A magvakat szoktam keverni, vagy csak 1 fajtából készítem, vagy teszek hozzá kókuszt. Az ízeknek csak a fantáziánk szab határt.Persze a díszítéssel ugyanez a helyezt. Én csak így hívom ezt a tortát:„Ronda de nagyon finom”Jó étvágyat hozzá!