Túrós puliszka muffinformában

  • 2021.02.07.
  • 0

Azt hiszem, kijelenthetjük, hogy a túrós puliszka, vagy általában a puliszka, nem tartozik a nagyon kedvelt, vagy pontosabban a leggyakrabban készült ételek táborába. Pedig milyen finom tud lenni, gyorsan elkészül és még pénztárcakímélő is.Puliszkát magában sokszor készítek szaftos raguk, pörköltek köreteként, vagy amit gyerekkoromba sokszor ettünk, az a tejes puliszka, vagyis hideg tejbe pár kanál forró puliszka. Mi nagyon szerettük, és szeretjük továbbra is. Szerintem nem elhanyagolható, mert amiért ilyen egyszerű, szinte már jelentéktelen alapanyag a kukoricadara, nem azt jelenti, hogy néhanapján nem érdemes beiktatni az étkezésünkbe.Nálunk ma is túrós puliszka készült, de egy kicsit más formában mint megszoktuk, hisz most a muffin sütő mélyedéseiben rétegeztem. Így gusztább, mintha egy nagyobb hőálló tálba állítottam volna össze, és könnyebben is tálalható. :)

Hozzávalók 12 darabhoz:- kb. 8 dl víz- 1 tk só- 20 dkg kukoricadara- kb. 10 dkg túró+ kevés vaj vagy olaj a formák kikenéséhezMegj. Annyi sót tegyünk a vízbe, hogy amikor megkóstoljuk, úgy érezzük hogy egy kicsit elsóztuk.Elkészítés:A vizet a sóval feltesszük főni. Amikor már forr a víz, fokozatosan hozzáöntjük a kukoricadarát, és folyamatos kevergetés mellett, alacsony lángon, sűrűre főzzük.Vigyázzunk, hogy ne legyen csomós és ne égjen oda! Én ezt úgy oldom meg, hogy amikor öntöm a forró vízbe
a kukoricadarát, akkor egy kézi habverővel keverem, és amikor látom, hogy szépen kezd sűrűsödni, és már nem csomósodhat, akkor egy fakanál nyelével keverem tovább.Nem kell nagyon kemény legyen, de az állagán még javíthatunk egy kevés vízzel vagy kukoricadarával. Hűlés közben még úgy is fog keményedni.A muffin sütő mélyedéseit kikenjük vékonyan olajjal vagy vajjal, és belesimítunk egy evőkanálnyi puliszkát, majd erre túrót morzsolunk. A túróra újra egy puliszka réteg jön, majd a tetejére is túrót morzsolunk.
Megj. Egy vizes kanál hátával simítjuk
a puliszkát a formába, mert így
nem ragad rá.Előmelegített sütőben tesszük, és addig sütjük, amíg a túró elolvad a tetején. Ezután kivesszük a sütőből, pár percig pihentetjük, majd óvatosan kivesszük a formából, és tejföllel kínáljuk.