Karamell csokoládés mousse torta

  • 2021.02.18.
  • 2

Vékony piskóta és egy jó vastag karamell csokoládés mousse réteg, azt hiszem nem is kell ennél több egy ilyen hideg, borongós napra.A piskóta liszt és hozzáadott cukor nélkül készült, a csokoládé mousse receptjét pedig
Praliné Zsuzsi oldaláról vettem, és ennél tökéletesebb nem is lehetne. Nagyon jó állagú, légiesen könnyű, megfelelően habos, krémes, csak úgy olvad el az ember szájába. Alapja egy tojássárgájából és tejből főzött krém, amiben elkeverjük a karamell csokoládét, majd lazítjuk a felvert tejszínnel. Semmi hozzáadott cukor nincs benne, csak ami a csokoládéban van, és így is nagyon finom lett.
Csak ajánlani tudom, biztos nagy sikere lenne nálatok is. :)Hozzávalók a piskótához:- 3 tojás- 3 ek eritrit- 1 csipet só- 1 ek darált mogyoró- 2 ek darált sós pisztáciaHozzávalók a csokoládé-mousse-hoz:- 21 dkg tej- 3 tojássárga- 28 dkg karamell ízű csokoládé- 3 lap zselatin- 1 bő csipet só (elhagyható)- 2,8 dl cukrozatlan tejszín (33%-os)Díszíteni: - pár darab apróra vágott pirított sós pisztáciaElkészítés:A piskótához a darált mogyorót és pisztáciát elvegyítjük.A tojásokat különválasztjuk, majd a tojásfehérjéket egy csipet sóval és 2 ek eritrittel habbá verjük.A tojássárgákat a megmaradt 1 evőkanál eritrittel habosra keverjük, amíg megnő a térfogata és világos színe lesz.Egy spatulával, óvatosan, körkörös mozdulatokkal hozzáforgatjuk a tojásfehérje habot. Ezután a darált diós keveréket is beleforgatjuk.Egy 20 cm-es kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, oldalát pedig vékonyan kivajazzuk, lisztezzük, majd belesimítjuk a tészta masszát.180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat! Végezzünk tűpróbát!)Teljesen kihűtjük.A csokoládé mousse-hoz a tejet összekeverjük a tojássárgákkal, majd alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett besűrűsítjük.
Levesszük a lángról, és feloldjuk benne az előzőleg hideg vízbe áztatott és kicsavart zselatinlapokat. Ha a zselatin teljesen felolvadt, akkor hozzáadjuk a karamell csokoládé pasztillákat és egy sima, egynemű krémmé keverjük. Hozzáadjuk a sót is, majd szobahőmérsékletűre hűtjük.A hideg tejszínt habbá verjük, majd óvatosan, két részletben hozzáforgatjuk a csokoládés krémhez.A kihűlt piskóta aljáról lehúzzuk a sütőpapírt, majd egy tortatálra vagy a megmosott tortaforma aljára helyezzük, és a tortakarikát is ráhelyezzük.Ráöntjük a csokoládékrémet, elsimítjuk, és hűtőbe tesszük legalább 4-5 órára, de a legjobb egy éjszakára.Ha megdermedt, egy éles pengéjű késsel nagyon óvatosan elválasztjuk a forma oldalától a tortát, majd levesszük a tortaforma karimáját, kedvünk szerint díszítjük, és szeleteljük.