Sült édesburgonya saláta, sült céklával és bébispenóttal

  • 2021.01.31.
  • 6

Mostanában nagyon rákattantunk a sült zöldségekre, különösen a édesburgonya-cékla-sárgarépa trióra. Előfordul, hogy megsütök egy nagyobb adaggal, majd amit nem eszünk meg, beteszem a hűtőbe. Aztán csak önmagában, egy kis foghagymás mártogatóssal, salátába, vagy akár sültek mellé fogyasztjuk. Leszámítva, hogy könnyen elkészíthetőek és finomak, még egészségesek is, tele vannak vitaminnal, rosttal.
Sajnos én nem rajongók nagyon a zöldségek iránt, de így megeszem, sőt még repetázok is belőle. :)
Ez a sült édesburgonya saláta sült céklával és bébispenóttal nagyon jó választás, ha egy könnyed, vitamindús és húsmentes fogásra vágynánk.
Hozzávalók:- 2 db édesburgonya- 1 db cékla- személyenként 1 marék bébispenót- 3-4 ek olívaolaj- só, bors- római kömény- édeskömény- kb. 5 dkg feta sajt, kecskesajt vagy telemea sajt (el is hagyható)- kb. 1-2 ek frissen facsart citromlé, vagy ízlés szerintElkészítés:Az édesburgonyát és céklát meghámozzuk, megmossuk, és kisebb kockákra vágjuk.Egy nagyobb tálban alaposan összekeverjük a édesburgonyakockákat 2 evőkanál olívaolajjal és a fűszerekkel.Sütőpapírral bélelt tepsire terítjük, nem túl szorosan egymáshoz (egy rétegben).A céklakockákkal is hasonlóképpen járunk el, majd a tepsit letakarjuk alufóliával.Nekem két tepsire fért el ez az adag zöldség.180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. 15 perc elteltével vegyük ki a sütőből, forgassuk meg a zöldségkockákat, és süssük további 10-15 percet, amíg a zöldségek megpuhulnak.(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!)Ezután összekeverjük a bébispenóttal, meglocsoljuk kevés citromlével, majd rászórunk egy kevés telemea sajtot. Melegen, de akár hideg is fogyaszthatjuk.