Mini lekváros-csokoládés csiga

  • 2021.01.20.
  • 5

Nem tudom ti hogy vagytok vele, de mi szeretjük, ha mindig van itthon valami édes harapnivaló. Ha már fogytán van a kekszes doboz tartalma, már tervezem a következő adag finomságot. Ez a mini lekváros-csokoládés tekercs is úgy készült, hogy legyen mihez nyúlni, ha valami csak úgy kellene. Nem az a túl édes sütemény, viszont mégis jó választás az édesség utáni vágyunk csökkentésére. Természetesen, bármilyen lekvárt használhatunk hozzá. Én most szilvalekvárt tettem bele, ami a csokoládéval nagyon jól kiegészítették egymást. Gyorsan elkészül, a végeredmény pedig egy finom, puha tésztájú, de kívül
mégis ropogós, pár falatnyi édes finomság. :)Hozzávalók a tésztához:- 33 dkg teljes kirőrlésű liszt- 5 dkg búzasikér- 1 csipet só- 3/4 cs sütőpor- 1/2 kezeletlen citrom héja- 5 dkg eritrit- 5 dkg vaj- 2 tojás- kb. 5 ek joghurtHozzávalók a töltelékhez:- 15 dkg szilvalekvár- 10 dkg étcsokoládéMegj. Nekem elég édes volt a lekvárom, ezért nem tettem plusz édesítőt hozzá. De, ha te úgy véled, hogy nem elég édes a töltelék, akkor ízlésed szerint adhatsz hozzá eritritet, mézet vagy cukrot.Elkészítés:A száraz hozzávalókat egy tálba mérjük, rászórjuk a citrom reszelt héját, majd elkeverjük, és elmorzsoljuk benne a kisebb kockára vágott hideg vajat. Közepében kis fészket alakítunk ki, majd beleütjük a két tojást, és összegyúrjuk annyi joghurttal, hogy összeálljon a tészta.Cipót formázunk belőle, letakarjuk egy tiszta konyharuhával és addig pihentetjük, amíg elkészül a töltelék.A csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a lekvárhoz, és simára keverjük.A tésztát enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 30 x 40 cm nagyságú téglalappá. Egyenletesen rákenjük a tölteléket, majd hosszabb oldalától kezdve szorosan feltekerjük, mint a bejglit. A kapott rudat éles késsel, kb. 2 cm vastag szeletekre vágjuk, majd sütőpapíros tepsire rakosgatjuk.
Előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük.A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.Rácsra téve kihűtjük, majd porcukorral vagy porított eritrittel megszórva kínáljuk.18 darab mini lekváros-csokoládés csiga lett a fent megadott hozzávalókból.