Diós mézeskalács

  • 2020.12.21.
  • 9

Említettem egy előző bejegyzésben, hogy bármennyire is szeretnék előre sütni az ünnepre, nálunk mindig elfogy a süti Karácsonyig. Ezt a diós mézeskalácsot is az ünnepre terveztem, hogy majd előre megsütöm, egy fémdobozba pakolom és a kamra legaljába eldugom. .... Igen ám, el is dugtam, de mivel tudtuk, hogy ott van, mindig csak egyet-kettőt vettük el belőle, és lassan-lassan elfogyott. :D Na de, sebaj, megsütöm újra.
Most is csak natúron hagytam a mézeskalácsot, de ti nyugodtan díszíthetitek
kedvetek szerint.Hozzávalók:- 40 dkg teljes kiőrlésű liszt- 10 dkg darált dió- 1 csipet só- 1 mk szódabikrabóna- 1 mk sütőpor- 1 ek őrölt fahéj- 1 ek mézeskalács fűszerkeverék- 20 dkg méz- 3 tojás- 10 dkg vajTetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk vízElkészítés:A száraz hozzávalókat egy keverőtálba szórjuk és elkeverjük.A mézet és a vajat összemelegítjük. NEM forraljuk, csak addig melegítjük amíg a vaj teljesen felolvad. Félretesszük és langyosra kihűtjük.A lisztes keverék közepébe öntjük az olvasztott
ás kihűlt vajas mézet, és a villával felvert tojásokat. Kanállal elkeverjük, majd kézzel összegyúrjuk.
Folpackba csomagoljuk, és hűtőbe tesszük legalább 3-4 órára. Én este dolgoztam össze, és másnap reggelig volt a hűtőbe.A hűtőből kivéve, 2 részre osztjuk a tésztát. Az egyik tésztadarabot, lisztezett felületen kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk, majd tetszőleges formákkal kiszaggatjuk.Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk és tetejüket lekenjük a vízzel hígított tojássárgával. A leeső részeket összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk addig, amíg a tésztánk el nem fogy.A másik tésztadarabbal is hasonlóan járunk el.Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 8-10 perc alatt készre sütjük. Ha már a széle kezd barnulni, akkor kivehetjük a sütőből. Ne hagyjuk tovább a sütőben, mert akkor túl kiszárad és kemény lesz.(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.)