Diós csavart kalács

  • 2020.12.09.
  • 6

Ez a diós csavart kalács még tavaly készült az adventi időszakban, csak idő hiányában nem sikerült közzé tenni. Most újra aktuális, így hát mutatom is a receptjét.
Egy egyszerű kalács tészta, csak került bele egy egész citrom reszelt héja, amitől még illatosabb lett a kalács, valamint a tölteléket megbolondítottam pár szem aszalt barackkal. Miközben sült a kalács, csoda finom illatok lengték be a lakást, a végeredmény meg fenséges lett.
Ha Advent vasárnap reggel megszeretnéd lepni szeretteid egy szép, illatos diós kaláccsal készítsd el nyugodtan ezt a diós csavart kalácsot. Bizton állítom, hogy senki nem fog panaszkodni, mert nagyon finom. :)Amennyiben hagyományos hozzávalókból, fehér finom liszttel és cukorral készítenéd el ezt a diós kalácsot, ajánlom a rahátos kalácskoszorú tésztáját.
Hozzávalók a tésztához:- kb. 3 dl langyos tej- 1 tojás- 1 kezeletlen citrom reszelt héja- 1/2 tk méz- 1 csipet só- 4 dkg eritrit- 40 dkg teljes kiőrlésű liszt- 7 dkg búza sikér- 1 cs
szárított élesztő- 5 dkg vajHozzávalók a töltelékhez:- 30 dkg darált dió- 1 tk cukrozatlan kakaópor- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja- 10 szem apróra vágott aszalt barack- méz vagy eritrit ízlés szerint- kb. 0,5 dl forró tejTetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk tejElkészítés:2,8 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk. Hozzáadjuk az egész tojást, a reszelt citrom héjat, a mézet és a sót. Erre rászórjuk a kimért lisztet, a búzasikért, és az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt tejből (esetleg többet is, ha szükséges).Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.Egy közepesen kemény, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.A töltelékhez a darált diót, a kakaóport, a citromhéjat
és az apóra vágott aszalt barackot egy tálba szórjuk és elkeverjük. Hozzáadjuk az édesítőt és elkavarjuk annyi forró tejjel, hogy egy egynemű, könnyen kenhető masszát kapjunk.A megkelt tésztát, enyhén olajozott felületre borítjuk, majd kb. 30 x 40 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk és megkenjük a töltelékkel. Feltekerjük mint a bejglit, majd a kapott rudat hosszanti irányba félbevágjuk úgy, hogy az egyik vége egybe maradjon. A vágott rétegeket kifele fordítva összefonjuk a szárakat.A formázás folyamatát szemléltettem a blogon szereplő kifordított mákos kalácsnál. A fázisfotókat megnézheted ide kattintva.Sütőpapírral bélelt nagy kalácsformába (9,5 x 15 x 31 cm) tesszük, letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 35 percet pihentetjük.Ezután lekenjük a tejjel hígított tojássárgával és előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 40-45 perc alatt aranybarnára sütjük.A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!A sütőből kivéve, pár percet a formába hagyjuk hűlni, majd a túllógó sütőpapír segítségével kiemeljük a formából a kalácsot, és rácson kihűtjük.