Csokoládés kőfaltorta

  • 2020.12.12.
  • 7

Az adventi időszakban sokunknál előkerülnek azok a családi receptek, amelyek évről-évre hozzájárulnak az ünnepi asztal fényéhez, bőségéhez. Nálunk az egyik ilyen sütemény a kőfaltorta. Még gyerekkoromba szerettem meg, sok-sok évvel ezelőtt, és azóta is nagy kedvencem. Azt hiszem, ki is jelenthetem, hogy ez a kedvenc süteményem még ennyi év és kipróbált süti után is. Már szerepel is a blogon (itt megnézheted), de akkor nyers tojássárgával készült a krémje, és mivel elég sokan idegenkednek a nyers tojástól, ezért most főzött krémmel készítettem el. Hogy még finomabb legyen, jó minőségű, belga étcsokoládét is tettem bele. A tésztájában csak tojásfehérje és dió van, így teljesen lisztmentes, gluténmentes sütemény. Jó kalóriabomba és tömény sütemény, elég egy szelet is belőle, viszont néha megérdemeljük az e fajta kényeztetést. Nagyon finom. Garantálom, ha elkészítitek, nem fog csalódást okozni :)

És akkor legyen ez a csokoládés kőfaltorta, Advent harmadik vasárnapjára a desszert javaslatom.Hozzávalók a tésztához:- 6 tojásfehérje- 1 csipet só- 15 dkg cukor- 1 cs. vaníliás cukor- 28 dkg durvára vágott dióHozzávalók a krémhez:- 6 tojássárga- 3 dkg étkezési keményítő- 10 dkg cukor- 1 csapott ek cukrozatlan kakaó- 2,5 dl tej- 12 dkg vaj- 15 dkg étcsokoládé pasztilla vagy apróra vágott étcsokoládéElkészítés:A tojásfehérjét egy csipet sóval félkemény habbá verjük. Miközben tovább verjük a habot, kanalanként hozzáadjuk a cukrot és vaníliás cukrot, és addig verjük amíg elfogy az egész cukor és a hab kemény, fényes lesz. A durvára vágott diót egy spatulával óvatosan a habba forgatjuk.Sütőpapírral bélelt nagy gáztepsibe simítjuk a diós habot, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat. Akkor van kész, ha hozzáérünk a tetejéhez, és már nem ragad.A sütőből kivéve, teljesen kihűtjük, majd óvatosan lehúzzuk az aljáról a sütőpapírt.
A krémhez a keményítőt, a cukrot és kakaót egy tálba mérjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat és egyneművé kavarjuk, majd apránként hozzácsurgatjuk a tejet és csomómentesre kavarjuk.
Vízgőz fölött, habverővel állandóan kevergetve besűrűsítjük.
Megj. Ha nagyon figyelmesek vagytok, akkor a legkisebb lángon is belehet sűrűsíteni. Ebben az esetben tényleg csak a lehető legkisebb lángra tesszük a lábast és állandóan kevergetjük. Közben leszoktam venni a lángról pár másodperce, amikor látom, hogy kezd sűrűsödni, és folyamatosan keverem.A még meleg, sűrű krémbe tesszük a csokoládét, és addig kavargatjuk, amíg a csoki teljesen elolvad, és egy egynemű, sima krémet kapunk. Ezután, a még langyos krémbe, több részletbe hozzákeverjük a kisebb kockára vágott, szobahőmérsékletű vajat, mindig megvárva, hogy az előző adagot jól beledolgozzuk. A kikavart krémet hűtőbe tesszük, hogy dermedjen meg.Ha kihűlt a tészta és a krém is, akkor összeállítjuk a tortát.A kihűlt tésztalapot, hosszában 3 egyenlő csíkra vágjuk.Az egyik tésztacsíkot egy tálra helyezzük, majd egyenletesen rákenjük a krém egyharmadát. Ráhelyezzük a következő tésztacsíkot, óvatosan lenyomkodjuk, majd rákenjük a megmaradt krém felét. Erre ráhelyezzük az utolsó tortacsíkot, és a megmaradt krémmel bevonjuk a torta tetejét és oldalát, majd hűtőbe tesszük. Az ideális az lenne, ha egy egész napot állna a hűtőbe, de legalább egy éjszakára.A kép nem adja vissza, hogy mennyire finom ez a csokoládés
kőfaltorta, de higgyétek el, megéri elkészíteni, tényleg nagyon finom. :)