Diós-csokoládés csigakalács

  • 2020.11.25.
  • 4

Eredetileg csak egy egyszerű diós csigát terveztem, de menet közben meggondoltam magam, és végül ez a diós-csokoládés csigakalács készült. Ez sem bonyolultabb vagy időigényesebb mint a sima csiga, de mégis egy kicsit más. A töltelékbe tettem egy kevés karamell ízű csokoládét is, de ennek hiányában, nyugodtan használhattok tej- vagy étcsokoládét is. Ugyanakkor ha nincs otthon pisztácia vagy mogyoró, csak dióval is finom lesz. Nekünk nagyon ízlett, próbáljátok ki ti si. :)Hozzávalók a tésztához:- kb. 2,9 dl tej- 1 tojás- 1 csipet só- 1 ek méz (ha édesebben szereted a kalácsot, adhatsz hozzá 2 ek mézet is)- 1 kezeletlen citrom reszelt héja- 43 teljes kiőrlésű búza liszt- 7 dkg búzasikér- 2,2 dkg friss élesztő- 5 dkg vajMegj.: A tej mennyisége változhat a liszt minőségétől és a tojás nagyságától. Ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb tej szükséges hozzá.Hozzávalók a töltelékhez:- 3 dkg sós pisztácia- 6 dkg darált mogyoró- 11 dkg darált dió- 5 dkg karamell ízű csokoládé- kb. 0,2 dl tejTetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk tejElkészítés:2,6 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk. Hozzáadjuk az egész tojást, a sót, a mézet és a reszelt citrom héjat. Erre rászórjuk a kimért lisztet, a búzasikért, majd rámorzsoljuk a friss élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt tejből (esetleg többet is, ha szükséges).Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.Egy közepesen kemény, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.Amíg kel a tészta, addig elkészítjük a tölteléket.A dióféléket ledaráljuk, majd egy tálba szórjuk.
A csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, majd ráöntjük a darált dióra és elkeverjük annyi forró tejjel, hogy egy egynemű, könnyen kenhető masszát kapjunk.A megkelt tésztát enyhén olajozott felületre borítjuk, majd kb. 34 x 42 cm-es téglalappá nyújtjuk. Egyenletesen rákenjük a diós-csokis tölteléket, majd hosszabb oldalától kezdve feltekerjük, mint a bejglit.Levágjuk a két végét, majd 16 egyforma vastagságú szeletre vágjuk. A két véget egymással szembe fordítjuk, kicsit összenyomjuk, majd egy sütőpapírral bélelt 26 cm átmérőjű, kerek forma közepébe helyezzük. Köré rakjuk a többi tekercset, nem szorosan egymás mellé. Letakarjuk és 30 percet pihentetjük.Ezután tetejét lekenjük a tejjel hígított tojássárgával, majd előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, félidőben takarjuk le alufóliával.A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!A sütőből kivéve, a túllógó sütőpapír segítségével kiemeljük a formából és rácson kihűtjük.