Szilvalekváros labdabukta teljes kiőrlésű lisztből

  • 2020.07.28.
  • 7

Az idén nyáron, pár melegebb napot leszámítva, nem is volt hőség, inkább őszies idő. Ezért a sütőt is nyugodt szívvel kapcsoltam be, és készültek reggelire a kelt tészták. Nem bonyolítottam túl, csupán egy egyszerű szilvalekváros labdabukta készült a reggeli tejes kávé mellé. Most teljes kiőrlésű lisztből készült, de van már a blogon finom lisztből készült bukta is, annak receptjét ide kattintva olvashatód.Hozzávalók a tésztához:- 30 dkg teljes kiőrlésű liszt- 5 dkg búzasikér- 1 csipet só- 1 ek méz- kb. 2,1 dl tej- 1 egész tojás- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja- 3/4 cs szárított élesztő- 3,5 dkg vajMegj.: A tej mennyisége függ a liszt minőségétől és a tojás nagyságától. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk, kevesebb folyadék szükséges mintha egy erősebb géppel dagasztanánk.Hozzávalók a töltelékhez:- 18 tk sűrű, házi szilvalekvárTetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk tejElkészítés:1,8 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk, majd beleszórjuk a sót és a reszelt citrom héját. Hozzáadjuk az egész tojást és a mézet, végül rászórjuk a lisztet és búzasikért, valamint az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt 0,3 dl tejből (esetleg többet is, ha szükséges).Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.Egy közepesen kemény, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.Pihentetés után a tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd 18 darab, egyforma méretű négyzetekre vágjuk. Mindegyik négyzetre teszünk egy púpos teáskanál lekvárt, majd egyesével becsomagoljuk és gombóccá formáljuk.A kész tésztagombócokat egy kivajazott (vagy olajozott), 24 cm-es átmérőjű, hőálló kerek formába rakosgatjuk, közvetlenül egymás mellé. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és újabb 30 percet pihentetjük.Ezután lekenjük a tejjel hígított tojássárgával, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.)Tálaláskor megszórhatjuk egy kevés porcukorral vagy porított eritrittel.