Pisztáciás sós rúd

  • 2020.06.09.
  • 5

Végre eljött az az időszak amikor sokat lehetünk a szabadban, a természetben és kirándulhatunk. Most már korlátozások sincsenek, úgy hogy, a hosszú bezártság után használjuk ki, és töltsünk minél több időt a szabadban. Ilyenkor elmaradhatatlan az útravaló, ami nálunk legtöbbször pogácsa vagy sós rúd szokott lenni. Könnyen tárolhatóak, nem igényesek, és jól bírják az utat. Ez a pisztáciás sós rúd kitűnő választás lehet egy ilyen családi vagy baráti kiruccanásra. Ha a tetejére darált pisztáciát szórunk, még gusztusosabb lenne, de nekem már nem maradt.Hozzávalók:- 25 dkg teljes kiőrlésű liszt- 5 dkg búzasikér- 5 dkg darált pirított és sózott pisztácia- 1 tk só- 5 dkg vaj- 3/4 cs instant élesztő- 1 tojás- kb. 17,5 dkg tejfölMegj.: Teljes kiőrlésű liszt és búzasikér helyett, nyugodtan lehet finom lisztet is használni, csak ebben az esetben figyeljünk, mert kevesebb tejfölre
lesz szükség.Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk vízTetejét megszórni: - 1 -2 ek egész mákszemElkészítés:A lisztet, a búzasikért, darált pisztáciát és a sót, egy nagyobb tálba szórjuk, majd elmorzsoljuk a vajjal.Rászórjuk a szárított élesztőt, majd a tojást is hozzáadva összedolgozzuk annyi tejföllel, hogy egy könnyen formálható, közepesen kemény tésztát kapjunk.Cipót formálunk belőle, letakarjuk egy tiszta konyharuhával és kb. 35-40 perc alatt duplájára kelesztjük.Pihentetés után a tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd lekenjük a vízzel hígított tojássárgával, és megszórjuk egész mákszemmel.Ezután kb. 1,5 cm széles és 7 cm hosszú rudakra vágjuk.Egy vékony élű kés segítségével megemeljük a rudacskák egyik végét, és sütőpapíros tepsire rakosgatjuk őket.180 fokra előmelegített sütőben kb. 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük.A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!