Csokoládés mini pite

  • 2020.06.13.
  • 7

Pontosan ma 9 éve kezdtem a blogírást és tettem közzé az első bejegyzést.Ami kezdetben csupán egy kalandozásnak indult a konyhába, mára már
igazi tanulmányúttá nőtte ki magát. Nagyon sok új alapanyagot próbáltam ki, sokat kísérleteztem és tanultam más gasztrobloggertől, így jutottam el a már közel 900 kipróbált és bevált receptig.Ebből az alkalomból készítettem ezt a csokoládés mini pitét, mivel egyszerűségével és mégis intenzív ízével, azt gondolom, hogy azt jelképezi amit a blogommal szeretnék képviselni a jövőben is.Ezúton is köszönöm mindenkinek, aki meglátogatja blogomat és virtuálisan megkínálok mindenkit egy finom csokoládés mini pitével! Fogadjátok szeretettel! :)Hozzávalók a tésztához:- 13 dkg teljes kiőrlésű liszt- 2 dkg búzasikér- 8 dkg hideg vaj- 1 csipet só- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja- 1 tojás- szükség esetén 1-2 tk hideg vízMegj.:Amennyiben finom lisztet használnál a tészta elkészítéséhez, ajánlom a blogon már szereplő

csokoládés mini pitének
a tésztáját.Hozzávalók a töltelékhez:- 1,5 dl cukrozatlan tejszín (33%-os)- 15 dkg étcsokoládé pasztilla- 2 ek méz (vagy ízlés szerint)- 2 tojás+ kevés vaj a formák kikenéséhezElkészítés:A lisztet és búzasikért egy keverőtálba mérjük, majd a vajat elmorzsoljuk benne. Rászórjuk a sót, a citrom reszelt héját, majd a tojást is hozzáadva összegyúrjuk.Megj. Ha nem állna össze a tészta, akkor adjunk hozzá 1-2 tk hideg vizet. Nekem nem volt szükségem rá, de ez függ a tojás nagyságától és a liszt minőségétől.Cipót formálunk belőle, majd folpackba csomagoljuk és 30 percet hűtőbe pihentetjük.A hűtőből kivett tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, majd kb. 12 cm átmérőjű körökre nyújtjuk. Kibéleljük (jól belenyomkodjuk) az előzőleg vékonyan kivajazott formákat.Egy tepsire rakosgatjuk őket, majd visszatesszük a hűtőbe amíg előkészítjük a tölteléket.Megj.: Ha biztosabb és nyugodtabb akarsz lenni, hogy sütés után szépen kijön a formából a pite, miután kivajaztuk a formákat, tegyünk bele egy dupla csík sütőpapírt
és csak utána nyomkodjuk bele a tésztát. Így majd a túllógó
papír
segítségével
könnyen kitudjuk emelni a kész pitéket. A töltelékhez a tojásokat habosra verjük.A tejszínt a mézzel és a csoki pasztillával együtt egy lábasba mérjük, majd alacsony lángon addig kevergetjük, amíg a csoki teljesen felolvad és selymes lesz.Levesszük a lángról és tovább kavargatva langyosra hűtjük, majd vékony sugárba a tojáshoz adjuk, és egyneművé kavarjuk.A hűtőből kivesszük a formákat, egy villával megszurkáljuk a tésztát, majd a csokis tölteléket a formákba adagoljuk.Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha hozzáérünk a tetejéhez és már nem ragad, épp csak megszilárdul a teteje.A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!A sütőből kivéve 5 percet pihentetjük, majd óvatosan kifordítjuk a formákból vagy a túllógó papír segítségével kiemeljük, és hagyjuk teljesen kihűlni.Tipp:
Lehet díszíteni tejszínnel és idény gyümölcsökkel, de így önmagában is szuper jó. :)